Cannelloni ze szpinakiem
KAROLINA • dawno temuCoraz więcej amatorów włoskiej kuchni spotkać można w naszym towarzystwie. Oprócz pysznej pizzy wypiekanej chociażby domowymi sposobami albo ciekawych w smaku owoców morza słoneczna Italia kojarzy się nam przede wszystkim z makaronami. Kiedy przyjrzymy się uważnie kuchni włoskiej, zauważymy, że mieszkańcy tego kraju nie bez powodu określani są mianem makaroniarzy. Oczywiście nie oznacza to wyłącznie kluseczek, które dodawane są do polskiego rosołu. Obok różnych składników, z jakich przygotowywane są makarony, wskazać trzeba także na rozmaite kształty, które są im nadawane. Dana potrawa możne być w zupełnie inny sposób podana nie poprzez przygotowanie innego sosu, ale właśnie dzięki różnorodności smaków, kształtów, a nawet kolorów makaronów. Jeżeli dotychczas korzystałaś tylko z klasycznych nitek, spaghetti albo kokardek, czas, aby twoja kuchnia przestała być nudna. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje makaronów możesz wykorzystać do ulubionych potraw, a także poznasz przepis na cannelloni ze szpinakiem i serem fetą.
Rodzaje makaronów
Jak już wspomniano, mówiąc o rodzajach makaronów,należy zwrócić uwagę na dwa główne kryteria podziału. Po pierwsze, będą to użyte podczas ich przygotowania składniki, które są także bezpośrednią przyczyną posiadanego przez nich koloru. I tutaj wyróżnić można przede wszystkim makarony jajeczne, makaron szpinakowy, z dodatkiem pomidorów, a nawet atramentu ośmiornicy. Oprócz koloru i użytych składników różnią się one smakiem bądź sposobem gotowania, dlatego do jednych potraw nadają się lepiej niż do innych. Następnym kryterium podziału jest kształt nadawany ciastu makaronowemu. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że forma, w jakiej makaron jest podawany nie ma większego znaczenia, jednak gdy postaramy się zamienić spaghetti chociażby na makaron do lasagne, od razu zauważymy, że cała potrawa straci na jakości do tego stopnia, że nie będziemy mieli ochoty jej jeść. Innym przykładem może być odmienność takich makaronów jak nitki do zupy i muszelki do faszerowania i zapiekania. W inny sposób natomiast wykorzystać można rurki, tworząc cannelloni ze szpinakiem i serem. Ten niepozorny, prosty kształt daje nam bardzo wiele możliwości, do których zaliczyć można właśnie przygotowanie makaronu ze szpinakiem i fetą. Jeżeli chcesz wiedzieć, co zrobić, by przygotować wykwintne i niebanalne danie, odmieniając tym samym dotychczas jedzone makarony, zapoznaj się z poniższym przepisem na cannelloni ze szpinakiem.
Przepis na cannelloni ze szpinakiem
Do przygotowania makaronu cannelloni ze szpinakiem będziesz potrzebowała:
- 10 sztuk makaronu cannelloni,
- 2 ząbków czosnku,
- liści świeżego szpinaku,
- sera feta,
- 1 jajka,
- soli,
- pieprzu,
- bazylii,
- oregano,
- tartego sera żółtego,
- 1 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Makaron wrzucamy na kilka minut do osolonej wody z dodatkiem oleju. Powinien się on ugotować al dente. Następnie podsmażamy szpinak na maśle razem z czosnkiem, solem i pieprzem. Kiedy ostygnie, dodajemy do niego pokruszony ser feta i surowe jajko. Doprawiamy jeszcze odrobiną bazylii i oregano. W ten sposób przygotowane nadzienie wkładamy do środka makaronu i układamy go w żaroodpornym naczyniu. Teraz tylko wystarczy posypać całość tartym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze