Jak przyrządzić szpinak?
ALICJA • dawno temuSzpinak należy jeść na surowo lub lekko podgotowany. Długie
gotowanie pozbawia go cennych przeciwutleniaczy. Jak smacznie przyrządzić
szpinak? Oto przepis na prawdziwą bombę witaminową – sałatka ze szpinaku i
pomarańczy. Mniam!
Składniki:
- 400 g szpinaku (dobrze go opłucz i odsącz),
- 2 duże pomarańcze (do obrania i pokrojenia),
- cebula pokrojona w cienkie talarki,
- ½ szklanki orzechów włoskich (niezbyt drobno pokrojonych),
- Dodatkowo, ale nieobowiązkowo: odrobina masła, ziarno sezamowe.
Sos vinaigrett:
- łyżka stołowa ostrej musztardy,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki stołowe octu winnego,
- ¼ szklanki soku pomarańczowego,
- roztarty ząbek czosnku,
- ewentualnie odrobina sosu klonowego.
Sposób przyrządzenia:
Upraż orzechy na złoty kolor. Możesz zrobić to na maśle na
patelni lub w piekarniku. Wszystkie składniki sałatki włóż do wysokiej
salaterki. Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki na sos
wymieszaj w osobnej miseczce. Przygotowaną sałatkę polej sosem i ewentualnie
posyp ziarnami sezamu. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze