Szpinak - jak go smacznie przyrządzić?
ALICJA • dawno temuUprawiany w Polsce na szeroką skalę jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, PP i C. Co więcej, ta zielona roślinka posiada dużo przyswajalnego żelaza, magnezu, manganu, wapnia, fosforu i jodu. Choć szpinak posiada wiele zdrowotnych właściwości mało osób go lubi. Dlaczego? Być może nie potrafią go smacznie przyrządzić. Jak przemycić szpinak do menu domowników?
Grunt to dobrze przyprawić i ukryć szpinak, gdyż jego wygląd nie koniecznie zachęca do konsumpcji. Jak to zrobić? Wystarczy przygotowany według poniższego przepisu szpinak ukryć w naleśniku, lasagne, wymieszać z makaronem i posypać startym serem lub użyć go jako nadzienia do krokietów.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku,
- 1 nieduża cebula,
- 400 g szpinaku (najlepiej świeżego, ale może być i mrożony),
- 2 jajka,
- szklanka śmietany 18%,
- 2 łyżeczki mąki,
- kostka rosołowa,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek należy posiekać w drobną kostkę. Do śmietany dodajemy mąkę i pokruszoną kostkę rosołową i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek tak, aby przykryła jego dno. Smażymy cebulkę i czosnek na szklisty kolor. Dodajemy posiekany szpinak, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu. Następnie wbijamy jajka i mieszamy całość. Gdy jajko się zetnie, wlewamy śmietanę z mąką i rosołkiem. Mieszając doprowadzamy do zagotowania. Voila!
Rada: do gotowania warto wybrać dość wysoki garnek, gdyż bulgoczący szpinak może narobić bałaganu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze