Łosoś ze szpinakiem
KAROLINA • dawno temuNiektórzy sądzą, że nie ma złych produktów, a tylko te, które są niewłaściwie zestawione. Być może jest w tym jakaś prawda, zwłaszcza gdy uświadomimy sobie, że najwięksi kucharze tego świata potrafią wyczarować zachwycające potrawy ze składników, z których i my korzystamy na co dzień. Cała umiejętność gotowania sprowadza się zatem nie tylko do wiedzy na temat sposobów przygotowywania danych potraw, lecz również komponowania ich składników. Zastanawiając się trochę nad podjętą tematyką, uświadamiamy sobie, że i my czasami intuicyjnie, innym razem zupełnie świadomie komponujemy swoje dania. Zdarza się, że jest to obarczone dużym ryzykiem, jednakże w ten właśnie sposób mogą powstać niepowtarzalne smaki, które później celowo będziemy starali się powielać. Jeżeli jednak nie masz odwagi do eksperymentowania i tworzenia ciekawych kompozycji, staraj się poznawać jak najwięcej sprawdzonych już przepisów. Jednym z nich jest łosoś ze szpinakiem. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób go przyrządzić oraz poznasz inne pomysły przygotowywania tej niezwykle smacznej ryby.
Potrawy z łososia
Dania z łososia to nie lada gratka dla wielbicieli ryb. Łosoś bowiem posiada niezwykle smaczne i delikatne mięso, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Z jednej strony możemy w oparciu o niego przygotować całe danie, z drugiej przyrządzić smaczne dodatki, jak pastę z łososia. Co więcej, wyśmienicie smakuje zarówno surowy łosoś, jak i ten poddany obróbce termicznej. Możemy zatem zakupioną rybę usmażyć, ugotować, upiec albo uwędzić i przygotować wyśmienitego łososia z cytryną, zapiekankę z łososiem albo roladki z łososia, a nawet łososia w truskawkach. Wskazane pomysły nie wyczerpują jednak naszych możliwości. Otóż idealnym połączeniem jest łosoś pieczony ze szpinakiem. Jeżeli wydaje ci się, że to zestawienie może być mało sycące, wystarczy, że dodasz do niego makaron i otrzymasz łososia ze szpinakiem i makaronem, który znakomicie będzie smakował nawet w najbardziej mroźne dni. Jeżeli nabrałaś ochoty na to niezwykłe połączenie, poznaj poniższy przepis na łososia ze szpinakiem.
Przepis na łososia ze szpinakiem
Do przygotowania łososia zapiekanego ze szpinakiem będziesz potrzebowała:
- 4 filetów z łososia,
- 0,5 kg świeżego szpinaku,
- 2 ząbków czosnku,
- soli,
- pieprzu,
- 1 cytryny,
- soku z cytryny,
- 1 łyżki masła,
- 10 dag rodzynek.
Mięso ryby należy pokroić na średniej wielkości porcje, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Szpinak trzeba dokładnie umyć i osuszyć, a następnie poddusić go na niewielkiej ilości masła i dodać rodzynki.
Naczynie żaroodporne trzeba posmarować masłem, a następnie na jego dnie ułożyć kawałki ryby. Na tę warstwę kładziemy drobno posiekany czosnek, a na nią wcześniej przygotowany szpinak. Całość możemy wzbogacić, dodając niewielką ilość pieprzu. Tak przygotowanego łososia zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15 minut. Przed podaniem na każdą porcję nakładamy startą skórkę z cytryny.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze