Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
OLIWKA . • dawno temuWigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało. Jak zrobić takie małe cuda natury? Nie jest to aż tak skomplikowane, jak się niektórym wydaje. Może w tym roku i tobie uda się je przygotować.
Przygotuj:
- kilogram mąki
- 2 jajka
- sól
- ciepłą wodę
- 3 łyżki oleju
A na nadzienie do pierogów:
- 80 dag kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
1. Musisz zacząć od przygotowania grzybów. Mocz je przez kilka godzin, a następnie ugotuj w tej samej wodzie, odcedź i przepuść przez maszynkę. Nie wylewaj wywaru, przyda się do wigilijnego barszczu.
2. Do grzybów dodaj jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. A teraz gotowanie kapusty. Zalej ją niewielką ilością wody i trzymaj pod przykryciem aż się zagotuje. Następnie zdejmij pokrywkę na 5 minut, a potem przykryj i dogotuj.
4. Ale to jeszcze nie koniec składników farszu do pierogów. Posiekaj drobno cebulę i przysmaż ją na złoty kolor.
5. Do odciśniętej i dokładnie poszatkowanej kapusty dodaj grzyby, sól, pieprz i cebulę razem z tłuszczem.
6. Skoro farsz jest już przygotowany zajmij się ciastem. Wyrabiaj je około 15 minut, aż zaczną pękać pęcherzyki powietrza.
7. Teraz musisz tylko rozwałkować ciasto, szklanką wyciąć kółka i nakładać farsz na każde z nich.
8. Gotuj wigilijne pierogi z kapusta i grzybami 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze