GotowaniePrzepisyŻeberka z grilla

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla
Karolina
30.05.2012 23:20, aktualizacja: 27.09.2018 11:31

Chciałabyś spędzić jak najwięcej czasu z bliskimi podczas wolnych weekendów? Niestety nie zawsze jest to takie proste. Często to właśnie wolne dni wykorzystujemy do tego, by pozałatwiać różne zaległe plany, a sobotę i niedzielę nierzadko spędzamy na wykonywaniu prac domowych. Czy istnieje jakiś sposób, aby to zmienić? Zamiast stać godzinami w kuchni w celu przygotowania rodzinnego obiadu, wystarczy uciec się do pewnej sztuczki. Nic bowiem tak dobrze nie pozwoli nam na jednoczesne spędzenie fajnego czasu na wolnym powietrzu z najbliższymi i wypełnienie domowych obowiązków pozwalających nam uniknąć wizyty w niezbyt zaufanej restauracji, jak grill. To właśnie wokół niego często roztaczają się przyjemne zapachy, które na długo zostają w naszej kulinarnej wyobraźni. Co więcej, w grillowanie często chętnie angażują się mężczyźni, co na pewno z pożytkiem uda się nam wykorzystać. Jakie dania najlepiej sprawdzają się w takich sytuacjach? Obok kiełbasek, karkówki, skrzydełek czy boczku nie sposób nie wspomnieć o wyśmienitych żeberkach z grilla. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób je przyrządzić, a także poznasz inne pomysły na niedzielny obiad.

Chciałabyś spędzić jak najwięcej czasu z bliskimi podczas wolnych weekendów? Niestety nie zawsze jest to takie proste. Często to właśnie wolne dni wykorzystujemy do tego, by pozałatwiać różne zaległe plany, a sobotę i niedzielę nierzadko spędzamy na wykonywaniu prac domowych. Czy istnieje jakiś sposób, aby to zmienić? Zamiast stać godzinami w kuchni w celu przygotowania rodzinnego obiadu, wystarczy uciec się do pewnej sztuczki. Nic bowiem tak dobrze nie pozwoli nam na jednoczesne spędzenie fajnego czasu na wolnym powietrzu z najbliższymi i wypełnienie domowych obowiązków pozwalających nam uniknąć wizyty w niezbyt zaufanej restauracji, jak grill. To właśnie wokół niego często roztaczają się przyjemne zapachy, które na długo zostają w naszej kulinarnej wyobraźni. Co więcej, w grillowanie często chętnie angażują się mężczyźni, co na pewno z pożytkiem uda się nam wykorzystać. Jakie dania najlepiej sprawdzają się w takich sytuacjach? Obok kiełbasek, karkówki, skrzydełek czy boczku nie sposób nie wspomnieć o wyśmienitych żeberkach z grilla. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób je przyrządzić, a także poznasz inne pomysły na niedzielny obiad.

Przepis na żeberka z grilla

  • 1 kg żeberek,
  • 4 łyżek musztardy Dijon,
  • 3 łyżek miodu,
  • 4 łyżek sosu sojowego,
  • 1 łyżeczki papryki chilli,
  • ziół prowansalskich.

Żeberka myjemy i oczyszczamy. Następnie należy podzielić je na porcje, które będą równej wielkości. Z wymienionych składników przygotowujemy marynatę, którą nacieramy mięso i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Kolejnym krokiem jest upieczenie żeberek na grillu na złocisty kolor, by były miękkie i soczyste. Jeżeli podzielisz je na mniejsze porcje, upieką się szybciej.

Powodzenia!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także