Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
OLIWKA . • dawno temuPierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje poświęcenie. Takich pierogów nie kupisz w garmażerce.
Przygotuj:
- 3 szklanki mąki
- jajko
- szczyptę soli
- łyżeczkęmasła
A na farsz do pierogów:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 4 dag suszonych grzybów
- 6 łyżek oliwy
- 2 cebule
- jajko
- pieprz
- przyprawa do dań z kapusty
Krok 1
Farsz do pierogów musisz zacząć przygotowywać już dzień wcześniej. Namocz grzyby na noc, a rano osącz.
Krok 2
Zalej wodą grzyby i kapustę, dodaj do nich 4 łyżki oliwy i gotuj tak długo, aż wszystko zmięknie.
Krok 3
Farsz na pierogi potrzebuje jeszcze cebuli. Pokrój ją w kostkę, podsmaż na pozostałej oliwie i dodaj do kapusty i grzybów.
Krok 4
Farsz przełóż na patelnię, wbij do niego jajko, dopraw do smaku.
Krok 5
A teraz ciasto na pierogi z kapustą i grzybami. Zagnieć je z podanych składników, oczywiście w trakcie będziesz musiała dodać ¾ szklanki wody.
Krok 6
Użyj wałka. Ciasto na pierogi powinno być cienkie. Wycinaj z niego krążki, a na nie nakładaj farsz. Dokładnie zlep brzegi.
Krok 7
Pierogi z kapustą i grzybami – przepis mówi, że należy je gotować w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia (ok. 5–7 minut).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze