Międzynarodowy Dzień Jajka!
SABINA STODOLAK • dawno temuDziś obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Jajka! A jako, że dziś piątek zamiast jajecznego dania uczcijmy jajko za pomocą koktajlu Eggnog. Jest to pochodzący z Wielkiej Brytanii napój alkoholowy na bazie whisky lub brandy i jajka.
Etymologia słowa Eggnog nie jest do końca jasna. Mówi się, że końcówka nazwy (nog) pochodzi od określenia małego drewnianego kubka, który w średniowiecznej Anglii używany był do serwowania alkoholu. Istnieje też druga teoria, która twierdzi że jest to skrót od „egg-and-grog”, nazwy która miała łączyć jajko z alkoholem. Niezależnie od tego skąd wziął się eggnog nie da się zaprzeczyć temu, że jest to wyśmienity, rozgrzewający napój – w sam raz na jesienne i zimowe wieczory. Zatem, do dzieła!
Aby zrobić eggnog potrzebujemy:
- 40 ml brandy
- 10 ml syropu cukrowego
- 100 ml mleka
- 1 surowe żółtko
Wszystkie składniki wrzucamy do shakera i wytrzepujemy. Przelewamy następnie do szklanki typu old-fashion (niska szklanka) i posypujemy gałką muszkatołową lub cynamonem. Zamiast brandy można użyć whisky, burbona lub cherry
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze