GotowaniePrzepisyGruszki w occie

Gruszki w occie

Gruszki w occie
Karolina
23.09.2012 23:20, aktualizacja: 07.08.2014 15:29

Zdecydowana mniejszość jako ulubioną porę roku wskazuje jesień i zimę. Chociaż także wówczas możemy spędzić miło czas, bo ładna pogoda daje nam możliwość odbywania długich spacerów albo wybrania się na narty, to jednak zwykle okres ten kojarzy się nam z deszczowymi długimi wieczorami. Także w odniesieniu do kulinariów zwykle przestajemy eksperymentować i korzystać z drożejących na oczach składników. Jak zatem możemy poradzić sobie w tak trudnym czasie i spowodować, by jedzenie poprawiło nam humor? Wystarczy odpowiednio wcześnie zabezpieczyć się poprzez przygotowanie zimowych zapasów. Dzięki nim nasz jadłospis stanie się o wiele bardziej bogatszy i wartościowy. Istnieje wiele sposobów na przechowywanie i przetwarzanie żywności. Obok kiszenia kapusty, suszenia jabłek bądź grzybów dobrze jest skorzystać z możliwości wiążących się z marynowaniem jedzenia. Już teraz poświęć chwilę, by przeczytać poniższy artykuł i już teraz zobacz, co można marynować. Dowiesz się także, jak wygląda przepis na gruszki w occie.

Zdecydowana mniejszość jako ulubioną porę roku wskazuje jesień i zimę. Chociaż także wówczas możemy spędzić miło czas, bo ładna pogoda daje nam możliwość odbywania długich spacerów albo wybrania się na narty, to jednak zwykle okres ten kojarzy się nam z deszczowymi długimi wieczorami. Także w odniesieniu do kulinariów zwykle przestajemy eksperymentować i korzystać z drożejących na oczach składników. Jak zatem możemy poradzić sobie w tak trudnym czasie i spowodować, by jedzenie poprawiło nam humor? Wystarczy odpowiednio wcześnie zabezpieczyć się poprzez przygotowanie zimowych zapasów. Dzięki nim nasz jadłospis stanie się o wiele bardziej bogatszy i wartościowy. Istnieje wiele sposobów na przechowywanie i przetwarzanie żywności. Obok kiszenia kapusty, suszenia jabłek bądź grzybów dobrze jest skorzystać z możliwości wiążących się z marynowaniem jedzenia. Już teraz poświęć chwilę, by przeczytać poniższy artykuł i już teraz zobacz, co można marynować. Dowiesz się także, jak wygląda przepis na gruszki w occie.

Co można marynować?

Jednym ze sposobów na przetworzenie żywności, która z powodzeniem może uzupełniać nasze potrawy przez wiele miesięcy jest marynowanie. W odróżnieniu od mrożenia czy suszenia nadaje ono produktom spożywczym specyficzny smak. Marynowanie bowiem opiera się na dodaniu octu do różnego rodzaju warzyw bądź owoców. Tak przygotowany przetwór z łatwością możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu bądź też przystawkę. Jednak na jakich produktach bazując, możemy wykonać marynatę? Wskazać tu można dość dużo możliwości. Najbardziej znane są chyba marynowane grzyby, jednak często również przygotowuje się w ten sposób paprykę, ogórki, a nawet dynię. Jednak równie dobrze możemy zdecydować się na zrobienie marynowanych gruszek. Gruszki w zalewie to idealny pomysł na niebanalny dodatek do deserów i dań mięsnych. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Z pewnością pomoże ci w tym poniższy przepis na gruszki. Dzięki niemu gruszki w zalewie octowejna pewno będą główną atrakcją twojego stołu.

Przepis na gruszki w occie

Do przygotowania gruszek marynowanych w occie będziesz potrzebowała następujących składników:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 l wody,
  • 500 ml octu,
  • 2 szklanki cukru brązowego,
  • goździki.

Sposób przygotowania:

Owoce należy obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie gruszki kroimy w niewielkie kawałki, które zmieścimy w słoiku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. W tym celu należy w dużym garnku wymieszać wodę, ocet, cukier i goździki. Tak przygotowaną mieszankę trzeba zagotować. Teraz wystarczy dodać do niej owoce. Całość gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż owoce staną się śliskie (około 1-1,5 godziny). Kiedy zalewa będzie jeszcze gorąca, przekładamy owoce do słoików i pokrywamy je płynem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż do wystygnięcia. Gruszki są najlepsze dopiero po kilku dniach od przygotowania, podawane lekko schłodzone. Możemy zmieniać ich smak, dodając odrobinę miodu, imbiru bądź cynamonu.

Powodzenia!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także