Poznaj przekąski, które nie zawierają orzechów ziemnych
10. Bezpieczne przekąski
10. Bezpieczne przekąski
Znalezienie bezpiecznych przekąsek dla ludzi uczulonych na orzechy może być nie lada wyzwaniem. Jednak odrobina chęci, planowania i odpowiednich informacji pozwoli znaleźć zdrowe i bezpieczne dla alergika smakołyki nawet w podróży. Każde opakowanie musi zawierać informację o wszystkich składnikach pozyskiwanych z najpowszechniejszych alergenów, w tym orzechów ziemnych. W związku z tym, że nawet śladowe ilości alergenu mogą spowodować groźną reakcję alergiczną nazywaną anafilaksją, alergicy powinni zwracać uwagę także na zdanie „może zawierać śladowe ilości orzechów ziemnych”. Zawsze sprawdzaj listę składników, nawet w przypadku znanych produktów, ponieważ skład może się zmienić.
9. Ciągle w biegu
9. Ciągle w biegu
Życie z alergią może być wyzwaniem, szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy żyjemy w ciągłym pośpiechu. Oczywiste jest to, że zawsze należy sprawdzać listę składników na opakowaniu, zanim kupisz produkt, ale te przekąski zazwyczaj nie zawierają orzechów ziemnych.
8. Humus
8. Humus
Kiedyś uważany za dość egzotyczny, dzisiaj zdobywa coraz więcej miłośników. Ten dip na bazie ciecierzycy można nabyć w większości sklepów i połączyć go z krakersami lub preclami. Humus jest bogaty w białko i jest sycącą przekąską, jednak pamiętaj, aby sprawdzać informacje na opakowaniu, ponieważ może czasami zawierać dodatkowo orzeszki piniowe lub inne, które są potencjalnym alergenem dla ludzi uczulonych na orzechy ziemne.
7. Krakersy
7. Krakersy
Kupienie tej przekąski nie stanowi problemu – łatwo można znaleźć ją w wersji zupełnie pozbawionej orzechów ziemnych. Krakersy można jeść z różnymi dipami, np. ze wspomnianym już humusem lub serkiem do smarowania.
6. Granola
6. Granola
Granola oraz batoniki na bazie granoli mogą być zdrową przekąską bez orzechów ziemnych – należy wcześniej przeczytać etykietę, gdyż zdarzają się też takie z dodatkiem orzechów. Granola może być spożywana np. jako dodatek do jogurtu.
5. Domowy batonik
5. Domowy batonik
Jeśli masz smykałkę do gotowania, można zrobić też batoniki z granoli w domu. Wymieszaj ryż preparowany z masłem słonecznikowym, miodem i suszonymi owocami i przelej do formy 20 x 20 cm. Tak przygotowana masa po pozostawieniu w lodówce stężeje i będzie ją można podzielić na mniejsze batoniki. Taki smakołyk ma węglowodany, owoce i zdrowe tłuszcze, a do tego jest sycący, łatwy w wykonaniu i niedrogi.
4. Nasiona
4. Nasiona
Nasiona słonecznika można kupić praktycznie wszędzie, nawet na stacji benzynowej. Taka przekąska jest nie tylko bezpieczna, ale jest też dobrym źródłem folianów, witaminy E, selenu i żelaza. Kiedy myślimy o przekąskach, często zapominamy o nasionach, a nasiona dyni, sezamu czy słonecznika zawierają dobre minerały. Czasami jednak nasiona słonecznika są przetwarzane w tych samych maszynach co orzechy, więc upewnij się, czy są w 100% bezpieczne, zanim wypróbujesz nowego producenta.
3. Jogurt
3. Jogurt
Jogurt to kolejny popularny produkt wybierany przez osoby uczulone na orzechy ziemne. To dobre źródło białka i wapnia. Uważaj jedynie na jogurty z dodatkiem chrupek, które mogą zawierać orzechy.
2. Suszone owoce i warzywa
2. Suszone owoce i warzywa
Jeżeli nie ma sezonu na świeże owoce i warzywa, dobrą propozycją zdrowej przekąski są te suszone. Dostępne są w większości sklepów i supermarketów. Niektóre można też przygotować w domu, np. zdrowe i łatwe do zrobienia są chipsy z jarmużu.
1. Ciastka
1. Ciastka
Aby zapewnić sobie okazjonalne słodkości, istnieje na rynku wiele ciasteczek, które nie zawierają orzechów. Jeśli nie chcesz spożywać pustych kalorii, poszukaj ciastek z pełnego ziarna z suszonymi owocami. Możesz też przygotować ciasteczka w domu, używając ulubionych składników.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze