Jajka a zdrowie
OLIWKA . • dawno temuJajka – jeść czy nie? Oto jest pytanie, a odpowiedź jest prosta… wszystko z umiarem. Nie powinno się zupełnie rezygnować z tej przekąski, ale pięćdziesiąt sztuk tygodniowo to gruba przesada. Wiele osób zastanawia się nad zagadnieniem: jajka a cholesterol. Czy rzeczywiście sprawa może być niebezpieczna?
Jajka a cholesterol
Jajka rzeczywiście dostarczają nam pewną porcję cholesterolu, dokładniej mówiąc jedno jajko to 10% dziennej produkcji naszego organizmu. Bez cholesterolu nie ma życia. Jest nam potrzebny do budowy błon komórkowych. Specjaliści twierdzą, że gdy dostarczamy cholesterol z zewnątrz, organizm dostaje sygnał i produkuje go mniej. Tak więc zjedzenie 2–3 jajek dziennie nie jest szkodliwe.
Jajka a zdrowie
Trzeba pamiętać, że jajka to nie tylko cholesterol. Zawierają także inne, cenne dla naszego organizmu substancje, m.in. lecytynę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca, a także witaminy i białko, budujące organizm oraz wapń, żelazo i fosfor. Ale jak to bywa ze wszystkim, tak też w przypadku jajek, przesada nie jest dobra i nikomu nie służy.
Zdrowe jajka – zdrowe życie
Jeśli chcemy prowadzić zdrowy tryb życia, to przede wszystkim nie powinniśmy zjadać więcej niż 2–3 jajka dziennie. Ważne jest przy tym, by dostarczać wtedy organizmowi także tłuszczów roślinnych, które znajdują się w oleju kukurydzianym, sojowym czy orzechach.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze