7 powodów, dla których warto jeść jajka

8. Jajka są zdrowe?To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono, że są one niekorzystne dla zdrowia, gdyż przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że jajka są zdrowe i nie należy ograniczać ich spożycia.
Zdjęcie jajek / Shutterstock

8. Jajka są zdrowe?
To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono, że są one niekorzystne dla zdrowia, gdyż przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że jajka są zdrowe i nie należy ograniczać ich spożycia.

7. Zapewniają uczucie sytościSpożycie jednego jajka może zaspokoić głód i zapewnić uczucie sytości na długi czas. Jest to związane z obecnym w jego składzie białkiem, które jest długo trawione w układzie pokarmowym.
Zdjęcie jajecznicy / Shutterstock

7. Zapewniają uczucie sytości
Spożycie jednego jajka może zaspokoić głód i zapewnić uczucie sytości na długi czas. Jest to związane z obecnym w jego składzie białkiem, które jest długo trawione w układzie pokarmowym.

6. Zawierają cenne dla organizmu składnikiJajko stanowi źródło niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Zaliczamy do nich witaminę D, E oraz K, a także fosfor, cynk, selen i kwas foliowy.
Zdjęcie autorstwa margenauer / CC BY

6. Zawierają cenne dla organizmu składniki
Jajko stanowi źródło niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Zaliczamy do nich witaminę D, E oraz K, a także fosfor, cynk, selen i kwas foliowy.

5. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczoweW żółtku zawarte są korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe, które mogą się przyczynić do znaczącego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. To jeden z powodów, dla których nie należy rezygnować z obecności jaj w diecie.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe
W żółtku zawarte są korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe, które mogą się przyczynić do znaczącego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. To jeden z powodów, dla których nie należy rezygnować z obecności jaj w diecie.

4. A co z cholesterolem obecnym w jajkach?Rzeczywiście jajka zawierają cholesterol. Niemniej jednak ostatnie badania kliniczne potwierdzają, że obecność tego składnika w spożywanych przez nas produktach spożywczych wcale nie musi przyczynić się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi.
Zdjęcie autorstwa roxymjones / CC BY

4. A co z cholesterolem obecnym w jajkach?
Rzeczywiście jajka zawierają cholesterol. Niemniej jednak ostatnie badania kliniczne potwierdzają, że obecność tego składnika w spożywanych przez nas produktach spożywczych wcale nie musi przyczynić się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi.

3. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwiZawarte w jajach zdrowe kwasy tłuszczowe mogą przyczynić się do podniesienia dobrego cholesterolu we krwi. To z kolei ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zapobiega wystąpieniu schorzeń serca.
Zdjęcie autorstwa Brenda Gottsabend / CC BY

3. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi
Zawarte w jajach zdrowe kwasy tłuszczowe mogą przyczynić się do podniesienia dobrego cholesterolu we krwi. To z kolei ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zapobiega wystąpieniu schorzeń serca.

2. Stanowią doskonałe źródło cholinyCholina to substancja niezwykle cenna dla organizmu człowieka. Stanowi ona między innymi ważny element błon komórkowych. Badania kliniczne wykazują, że niestety jest ona w niedostatecznej ilości dostarczana do organizmu każdego człowieka. Można to zmienić poprzez zwiększenie spożycia jaj.
Zdjęcie autorstwa Ritesh Man Tamrakar / CC BY

2. Stanowią doskonałe źródło choliny
Cholina to substancja niezwykle cenna dla organizmu człowieka. Stanowi ona między innymi ważny element błon komórkowych. Badania kliniczne wykazują, że niestety jest ona w niedostatecznej ilości dostarczana do organizmu każdego człowieka. Można to zmienić poprzez zwiększenie spożycia jaj.

1. Składniki w nich zawarte podtrzymują zdrowie oczuW jajach zawarta jest luteina, która chroni wzrok przed pogorszeniem. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie jaj może stanowić profilaktykę zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Zdjęcie autorstwa jeffreyw / CC BY

1. Składniki w nich zawarte podtrzymują zdrowie oczu
W jajach zawarta jest luteina, która chroni wzrok przed pogorszeniem. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie jaj może stanowić profilaktykę zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej Smukła sylwetka last minute Leczenie nietrzymania moczu. Zabiegi MonaLisa TouchMATERIAŁ PROMOCYJNY Ortodoncja może być estetyczna natureON - włącz naturę do higieny jamy ustnej Właściwości gruszki Dowiedz się, dlaczego kobiety zdradzają Zadbaj o swoje piersi, badaj się! Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść Przetwory owocowo warzywne Regeneracja skóry przychodzi nocą Panowie też mają swoje wyszczuplające gadżety