7 powodów, dla których warto jeść jajka
8. Jajka są zdrowe?
To zaskakujące, ale z biegiem lat zmieniło się nasze postrzeganie jajek. Jeszcze kilka lat temu twierdzono, że są one niekorzystne dla zdrowia, gdyż przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że jajka są zdrowe i nie należy ograniczać ich spożycia.
7. Zapewniają uczucie sytości
Spożycie jednego jajka może zaspokoić głód i zapewnić uczucie sytości na długi czas. Jest to związane z obecnym w jego składzie białkiem, które jest długo trawione w układzie pokarmowym.
6. Zawierają cenne dla organizmu składniki
Jajko stanowi źródło niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Zaliczamy do nich witaminę D, E oraz K, a także fosfor, cynk, selen i kwas foliowy.
5. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe
W żółtku zawarte są korzystne dla organizmu kwasy tłuszczowe, które mogą się przyczynić do znaczącego obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. To jeden z powodów, dla których nie należy rezygnować z obecności jaj w diecie.
4. A co z cholesterolem obecnym w jajkach?
Rzeczywiście jajka zawierają cholesterol. Niemniej jednak ostatnie badania kliniczne potwierdzają, że obecność tego składnika w spożywanych przez nas produktach spożywczych wcale nie musi przyczynić się do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi.
3. Podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi
Zawarte w jajach zdrowe kwasy tłuszczowe mogą przyczynić się do podniesienia dobrego cholesterolu we krwi. To z kolei ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zapobiega wystąpieniu schorzeń serca.
2. Stanowią doskonałe źródło choliny
Cholina to substancja niezwykle cenna dla organizmu człowieka. Stanowi ona między innymi ważny element błon komórkowych. Badania kliniczne wykazują, że niestety jest ona w niedostatecznej ilości dostarczana do organizmu każdego człowieka. Można to zmienić poprzez zwiększenie spożycia jaj.
1. Składniki w nich zawarte podtrzymują zdrowie oczu
W jajach zawarta jest luteina, która chroni wzrok przed pogorszeniem. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie jaj może stanowić profilaktykę zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze