Przepisy na jajka
KAROLINA • dawno temuJajka to produkt jedzony w różnych postaciach i tak stary jak historia ludzkości. Zanim dotarły do nas orientalne przyprawy, tropikalne owoce, a nawet ziemniaki, to jajka były obok upolowanej zwierzyny, grzybów i jagód, głównym składnikiem diety Europejczyka. Także dziś to produkt żywnościowy, bez którego trudno się obejść w trakcie przyrządzania makaronu jajecznego, leniwych pierogów, naleśników lub chociażby babki piaskowej.
Jajka a zdrowie
Obecnie z jednej strony mamy możliwość dużego wyboru, bowiem dostępne na rynku są jajka kurze, jajka przepiórcze, a nawet wielkie jajka strusie, z drugiej mamy do czynienia z metodami ich przetwarzania, które niszczą właściwe wartości odżywcze. Wystarczy wspomnieć, że niemal w każdym produkcie spożywczym występują jajka w proszku, które dzięki wysuszeniu, posiadają znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia. Oprócz tego kury hodowane są w różnych warunkach, dlatego też ważne jest, aby przy zakupie rozszyfrować oznaczenia jajek. Powstaje jednak pytanie: czy jajka są zdrowe? Otóż okazuje się, że jedzenie jajek jest bogatym źródłem białka. Zawierają jednak też tłuszcz, w tym niebezpieczny dla krążenie cholesterol, dlatego jedzenie jajek, podobnie jak innych produktów spożywczych, powinno być kontrolowane. Poza tym jajka dostarczają do organizmu witaminy A, D i z grupy B, co przemawia na korzyść ich jedzenia. Jedzenie jajek w trakcie odchudzania przynosi pozytywne rezultaty, ponieważ to sycące i pożywne danie, które nie zawiera dużych ilości kalorii.
Dania z jajkami
Jajka to produkty spożywcze, które mogą stanowić podstawę dania, lecz które są także dodatkiem do niemal większości spożywanych przez nas potraw. Poniżej znajdują się propozycje dań wykorzystujące różne rodzaje jajek.
Jajka na miękko to zdrowy i pożywny pomysł na śniadanie. Wystarczy wrzucić jajka do zimnej wody i od momentu jej zagotowania odczekać 3 minuty. Jajka powinny być serwowane na ciepło z dodatkiem odrobiny masła i soli.
Dłużej gotuje się jajka na twardo, ponieważ dopiero po 8–10 minutach żółtko ulega całkowitemu ścięciu. Tak ugotowane jajka mogą być jedzone z solą, pieprzem lub pokrojone i położone na kanapkach. Oprócz tego stanowią podstawę do zrobienia innych przekąsek.
Dość łatwym, lecz wyrafinowanym pomysłem są jajka z majonezem. Należy ugotować je na twardo, obrać i przekroić na pół. Połówki jajek powinny zostać ułożone na talerzu, pokryte majonezem oraz posypane pieprzem i solą. W identyczny sposób robi się jajka z kawiorem, który dodawany jest zamiast majonezu.
Istnieje wiele przepisów na jajecznicę. To danie, które zniesie chyba każde dodatki. Wystarczy wymienić takie wariacje na jej temat jak jajecznica ze szpinakiem lub pieczarkami. Wykonanie jajecznicy to chyba pierwsze danie, od jakiego rozpoczyna się nasza przygoda z kuchnią.
Uwielbiany przed dzieci i dorosłych jest natomiast kogel-mogel, w skład którego wchodzą surowe jajka i cukier. Ten słodki deser trudno zastąpić nawet najbardziej wymyślnymi batonami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze