Rozgrzewamy na słodko, na ostro, na kwaśno
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuJesień zdążyła niemile nas zaskoczyć. Deszcze ani myślą przestać padać, wiatr wiać, a temperatura choć na chwilę wzbić się powyżej magicznej granicy 10 stopni. Dlatego właśnie postanowiłem zaserwować Wam trzy przepisy na wspaniałe, ciężkie, rozgrzewające dania. Muszę przyznać – nie są one zbyt dietetyczne i nie pomogą zrzucić kilku kilogramów. Na swoje wytłumaczenie powiem, że idzie zima – więc trzeba zrobić trochę zapasów, czyż nie?
Chili con carne
- 50dag mielonej wołowiny,
- 200g ryżu białego,
- 3 czerwone papryki,
- 3 cebule,
- 400g puszka pomidorów w zalewie,
- 200g puszka czerwonej fasoli,
- olej,
- sól, pieprz, cukier,
- 2 papryczki chili
Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Paprykę kroimy w 2 cm paski, cebulę w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i rumienimy wołowinę. Następnie zmniejszamy ogień prawie na minimum, dodajemy cebulę i paprykę i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy dalej pod przykryciem, aż te zmiękną i się rozpadną. Następnie dodajemy odcedzoną, dobrze wypłukaną fasolę i papryczki chili (ilość według uznania – ja daję 3) i zostawiamy potrawę na ogniu jeszcze jakieś 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru i dodajemy ryż.
Gulasz hiszpański
- 80dag schabu,
- 2 cebule,
- 3 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- puszka ananasa,
- 3 ząbki czosnku,
- 2cm kawałek imbiru,
- olej,
- sól, pieprz, curry
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojona w piórka cebulę i pokrojony w kostkę schab. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę tniemy na nieduże paski, ananasa w kostkę (zostawiamy zalewę), a czosnek siekamy. Gdy mięso jest już zrumienione dodajemy warzywa do mięsa i dusimy pod przykryciem 45 minut. W połowie duszenia dodajemy ananasa wraz z zalewą. Pod koniec duszenia doprawiamy solą, pieprzem, curry i posiekanym drobno imbirem. Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Gulasz na kwaśno
- 50dag wołowiny,
- 4 marchewki,
- 4 cebule,
- 3 czerwone papryki,
- 3 ziemniaki,
- 2 pomidory,
- 1 ½ łyżki białego octu winnego,
- olej,
- sól, pieprz, słodka papryka
Wołowinę kroimy w kostkę, marchewkę w krążki, a paprykę w paski. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone mięso i warzywa. Gdy już się obsmażą zmniejszamy ogień i dusimy 20 minut. W międzyczasie obieramy ze skórki pomidory i kroimy je w kostkę. Tak samo kroimy ziemniaki, natomiast cebulę – w piórka. Całość dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, wlewamy ocet i bardzo dokładnie mieszamy. Uzupełniamy ilość płynu (wodą lub bulionem) w rondlu tak, aby całkiem przykryła mięso i warzywa. Dusimy na małym ogniu do miękkości – czyli jakieś 2 godziny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze