Chili con carne

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2 puszki czerwonej fasoli,
- ok. 70-80 dkg chudej wołowiny,
- 2 duże cebule,
- 0,5 kg pomidorów - świeżych lub 2 puszki pomidorków bez skórki,
- sól,
- pieprz,
- chili,
- 2 łyżki octu winnego,
- szczypta cukru,
- kilka kropel tabasco,
- olej do smażenia,
- trochę mąki.

Jak przyrządzić?

Mięso pokroić w kostkę - jak na gulasz, cebulę również. Rozgrzać olej na patelni(dużej) i mocno obsmażyć na nim mięso, dodać cebulę,podlać wodą lub bulionem warzywnym (super będzie też wołowy)i dusić przez godzinę. Po godzince dodać fasolę z puszki i pomidorki, całość doprawić solą, pieprzem, chili. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do mięsa - w celu zagęszczenia potrawy. Na koniec doprawić octem, cukrem i tabasco.

Potrzebne przybory:

Naprawdę duża patelnia, lub niewysoki lecz szeroki rondel.

Jak podawać?

Jest świetna z ryżem, ale próbowałam z makaronem, z kuskus, z kaszą jęczmienną - też niezłe! Ale chyba najlepiej smakuje z chlebkiem...

Uwagi:

Danie to jest świetne na jesienne i zimowe wieczory - baaaardzo rozgrzewa. Niestety nie jest szybkie w wykonaniu, ale trud się opłaca, można zrobic większą ilość, zamrozić, a także zapakować w słoiki, zagotować je i zapas na zimę gotowy! Są takie pomidorki w puszce z dodatkiem czosnku - są idealne do tej potrawy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednio dużo
Autororiente

Chili con carne: Podobne przepisy

Chili con carne: wypróbuj również

Powiązane Tematy