Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- ok. 70-80 dkg chudej wołowiny,
- 2 duże cebule,
- 0,5 kg pomidorów - świeżych lub 2 puszki pomidorków bez skórki,
- sól,
- pieprz,
- chili,
- 2 łyżki octu winnego,
- szczypta cukru,
- kilka kropel tabasco,
- olej do smażenia,
- trochę mąki.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w kostkę - jak na gulasz, cebulę również. Rozgrzać olej na patelni(dużej) i mocno obsmażyć na nim mięso, dodać cebulę,podlać wodą lub bulionem warzywnym (super będzie też wołowy)i dusić przez godzinę. Po godzince dodać fasolę z puszki i pomidorki, całość doprawić solą, pieprzem, chili. Mąkę rozmieszać z wodą i dodać do mięsa - w celu zagęszczenia potrawy. Na koniec doprawić octem, cukrem i tabasco.
Potrzebne przybory:
Naprawdę duża patelnia, lub niewysoki lecz szeroki rondel.
Jak podawać?
Jest świetna z ryżem, ale próbowałam z makaronem, z kuskus, z kaszą jęczmienną - też niezłe! Ale chyba najlepiej smakuje z chlebkiem...
Uwagi:
Danie to jest świetne na jesienne i zimowe wieczory - baaaardzo rozgrzewa. Niestety nie jest szybkie w wykonaniu, ale trud się opłaca, można zrobic większą ilość, zamrozić, a także zapakować w słoiki, zagotować je i zapas na zimę gotowy! Są takie pomidorki w puszce z dodatkiem czosnku - są idealne do tej potrawy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | oriente |