Składniki:
- 1 kg ziemniaków (byłoby rewelacyjnie, gdyby były młode),
- 3 łyżki smalcu,
- bulion knorra w płynie,
- vegeta.
Sos:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka),
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie 3 kulki.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ścieramy na tarce tak jak na placki ziemniaczane.
Do masy dodajemy 3 łyżki stołowe bulionu w płynie knorra, oraz vegety. W rondlu raczej starszym, którego ewentualnie nie bedzie nam później żal, bo potrawa mocno się przypala, roztapiamy smalec , potem wlewamy masę i ją prażymy (na palniku pieca gazowego, nie w pikarniku) co 5 min mieszając drewnianą łyżką. W trakcie prażenia na dnie garnka utworzy się mocno od spodu przypalona skórka, która nie wpływa ujemnie na smak potrawy wręcz przeciwnie. Im grubsze dno garnka tym mniej przypalona potrawa. Jeśli do potrawy użyjemy starych ziemniaków to podczes prażenia należy co jakiś czas dolewać nieco wody, jeśli to bedą młode ziemniaki czynność ta jest zbędna. Ziemniaki prażymy do momentu kiedy powstanie z tego jedna wielka ciągnąca się klucha i kiedy ziemniaki stracą posmak surowizny. Zawsze podczas prażenia próbuję jaki ma smak kućmok, jeśli trzeba to dosmaczam bulinem w płynie, knorra oczywiście bo zdecydowanie ma ze wszystkich innych najmocniejszy smak lubczyku, za którym przepadam.
Sos:
mięso kroimy w kostkę gulaszową przyprawiamy jeszcze w misce podanymi w składnikach przyprawami i zostawiamy na 20 min. W rondlu rozgrzewamy nieco oliwy i wrzucamy mięso.Aby sos był wyśmienity należy mięso podczas smażenia nieco przypalić , nie na czarno , lecz na mocno brązowo. Następnie zalewamy je wodą dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę , rozgnieciony czosnek doprawiamy do smaku vegetą bulinem knorra w płynie i pieprzem dodając 1 liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego i dusimy do miękkości.
Kiedy mięso jest miękkie zagęszczamy sos roztwrem mąki z wodą ( 0,5 szkl. wody + 1 czubata łyżka mąki). Całość mocno zagotowujemy i sos jest gotowy.
Poodajemy nakładając na talerz po kilka łyżek masy ziemniaczanej, która powinna mieć konsystenję kiślu , polewamy sosem i danie gotowe.
Potrzebne przybory:
Rondel z grubym dnem , tarka, nóż.
Jak podawać?
Potrawę tę podaję jako danie obiadowe.
Uwagi:
Jest to potrawa, która funkcjonuje u mnie w rodzine od niepamiętnych czasów i w zasadzie nie znam nikogo kto by o niej słyszał, a warta jest spróbowania. Na pewno będzie smakować osobom, które przepadają za typowymi pyzami, czyli kluskami podobnymi do śląskich, które robi się z tartych, surowych ziemniaków.
Jeżeli pojawią się komentarze do tej potrawy proszę o informację tych, którzy słyszeli o tej potrawie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | mycha |