Do potraw, które są wizytówką naszego kraju, na pewno należy bigos. Na polskich stołach gości od dawnych czasów i jest chętnie przyrządzany. To danie wielofunkcyjne. Może być obiadem, przystawką, kolacją na gorąco, sprawdza się na spotkaniach towarzyskich i na hucznych przyjęciach. Nie może go zabraknąć na tradycyjnym weselu i na świątecznym stole. Dla uzyskania pełnego smaku wymaga długiego gotowania i odgrzewania - wtedy dopiero można się zachwycać jego niepowtarzalnym aromatem.
Składniki:
2 kg kiszonej kapusty,
0,5 kg mięsa wołowego,
0,5 kg mięsa wieprzowego,
0,30 kg wędzonego boczku,
0,25 kg kiełbasy,
5 dag suszonych grzybów,
10 dag suszonych śliwek (lub 2 łyżki powideł śliwkowych),
2 duże cebule,
3 listki laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
łyżka majeranku,
0,5 szklanki czerwonego wina,
łyżka smalcu (lub innego tłuszczu),
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
- Grzyby umyć i moczyć w cieplej wodzie 2 godziny.
- Umyte śliwki zalać ciepłą wodą i moczyć około pół godziny.
- Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, żeby nie była zbyt kwaśna, odcisnąć i drobno pokroić.
- Mięso wołowe i wieprzowe pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu.
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
- Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni.
- Namoczone grzyby i śliwki pokroić w paseczki, a wodę z moczenia przelać do garnka.
- Dodać warstwami kapustę, mięso, boczek, kiełbasę, pokrojone grzyby, śliwki, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, majeranek.
- Dusić pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Uważać, żeby się nie przypaliło.
- Na koniec dodać wino, doprawić solą i pieprzem i jeszcze gotować kilka minut. Według staropolskiej kuchni bigos powinno się przygotowywać przynajmniej 3 dni przed planowanym spożyciem. Codziennie powinien być odgrzewany.
Jak podawać?
Do bigosu tradycyjnie podaje się chleb, najlepiej ciemny, ale smakuje także z białym pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 40 zł |