Bigos

Przepis kulinarny
Bigos

Do potraw, które są wizytówką naszego kraju, na pewno należy bigos. Na polskich stołach gości od dawnych czasów i jest chętnie przyrządzany. To danie wielofunkcyjne. Może być obiadem, przystawką, kolacją na gorąco, sprawdza się na spotkaniach towarzyskich i na hucznych przyjęciach. Nie może go zabraknąć na tradycyjnym weselu i na świątecznym stole. Dla uzyskania pełnego smaku wymaga długiego gotowania i odgrzewania - wtedy dopiero można się zachwycać jego niepowtarzalnym aromatem.

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty,
0,5 kg mięsa wołowego,
0,5 kg mięsa wieprzowego,
0,30 kg wędzonego boczku,
0,25 kg kiełbasy,
5 dag suszonych grzybów,
10 dag suszonych śliwek (lub 2 łyżki powideł śliwkowych),
2 duże cebule,
3 listki laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
łyżka majeranku,
0,5 szklanki czerwonego wina,
łyżka smalcu (lub innego tłuszczu),
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

  1. Grzyby umyć i moczyć w cieplej wodzie 2 godziny.
  2. Umyte śliwki zalać ciepłą wodą i moczyć około pół godziny.
  3. Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, żeby nie była zbyt kwaśna, odcisnąć i drobno pokroić.
  4. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu.
  5. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
  6. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni.
  7. Namoczone grzyby i śliwki pokroić w paseczki, a wodę z moczenia przelać do garnka.
  8. Dodać warstwami kapustę, mięso, boczek, kiełbasę, pokrojone grzyby, śliwki, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, majeranek.
  9. Dusić pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Uważać, żeby się nie przypaliło.
  10. Na koniec dodać wino, doprawić solą i pieprzem i jeszcze gotować kilka minut. Według staropolskiej kuchni bigos powinno się przygotowywać przynajmniej 3 dni przed planowanym spożyciem. Codziennie powinien być odgrzewany.

Jak podawać?

Do bigosu tradycyjnie podaje się chleb, najlepiej ciemny, ale smakuje także z białym pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcje10
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt40 zł

Bigos: Podobne przepisy

Bigos: wypróbuj również

Powiązane Tematy