Bigos - Przepis

Przepis kulinarny
Bigos

Do potraw, które są wizytówką naszego kraju, na pewno należy bigos. Na polskich stołach gości od dawnych czasów i jest chętnie przyrządzany. To danie wielofunkcyjne. Może być obiadem, przystawką, kolacją na gorąco, sprawdza się na spotkaniach towarzyskich i na hucznych przyjęciach. Nie może go zabraknąć na tradycyjnym weselu i na świątecznym stole. Dla uzyskania pełnego smaku wymaga długiego gotowania i odgrzewania - wtedy dopiero można się zachwycać jego niepowtarzalnym aromatem.

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty,
0,5 kg mięsa wołowego,
0,5 kg mięsa wieprzowego,
0,30 kg wędzonego boczku,
0,25 kg kiełbasy,
5 dag suszonych grzybów,
10 dag suszonych śliwek (lub 2 łyżki powideł śliwkowych),
2 duże cebule,
3 listki laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren czarnego pieprzu,
łyżka majeranku,
0,5 szklanki czerwonego wina,
łyżka smalcu (lub innego tłuszczu),
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

  1. Grzyby umyć i moczyć w cieplej wodzie 2 godziny.
  2. Umyte śliwki zalać ciepłą wodą i moczyć około pół godziny.
  3. Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, żeby nie była zbyt kwaśna, odcisnąć i drobno pokroić.
  4. Mięso wołowe i wieprzowe pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu.
  5. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
  6. Pokrojoną cebulę zeszklić na patelni.
  7. Namoczone grzyby i śliwki pokroić w paseczki, a wodę z moczenia przelać do garnka.
  8. Dodać warstwami kapustę, mięso, boczek, kiełbasę, pokrojone grzyby, śliwki, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, majeranek.
  9. Dusić pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. Uważać, żeby się nie przypaliło.
  10. Na koniec dodać wino, doprawić solą i pieprzem i jeszcze gotować kilka minut. Według staropolskiej kuchni bigos powinno się przygotowywać przynajmniej 3 dni przed planowanym spożyciem. Codziennie powinien być odgrzewany.

Jak podawać?

Do bigosu tradycyjnie podaje się chleb, najlepiej ciemny, ale smakuje także z białym pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćśredni
Porcje10
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt40 zł

Bigos: Podobne przepisy

Bigos: wypróbuj również

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Suszone grzyby

... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych grzybów zimą i dodawanie ich do świątecznego bigosu? ... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... , zwłaszcza pod koniec zimy, kiedy pozostaje jednym z ostatnich naturalnych źródeł witamin. Istnieje tak wiele odmian kapusty, że nie powinnaś mieć problemu z wymyśleniem potrawy. Zamiast zamieniać kapustę w bigos, pokuś się o coś egzotycznego. ...

dawno temu

Liść laurowy

... Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych ... wyrazistości i charakteru. Jakie jest ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać światu naszą najbardziej znaną potrawę, to co by to było? Schabowe z bigosem? Pierogi z mięsem? Czy może góralskie oscypki ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. chili znane jest jako podstawa kuchni nigeryjskiej, a kminek jest znakiem rozpoznawczym potraw egipskich. Generalizując, kuchnia afrykańska to przede wszystkim przyprawy i zioła. ... jest bigos, ...

dawno temu

Zupa jabłkowa

... nie lubi albo nie ma przynajmniej cienia sentymentu do jadanych w dzieciństwie zup owocowych. Jeżeli ogarnęła cię nieopisana chęć na zjedzenie czegoś innego niż bigos lub rosół, a pragniesz zadbać przy tym o swoją sylwetkę, zobacz, jak ...

dawno temu

Grzane piwo

... sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz bigos. Okazuje się bowiem, że potrawy te świetnie zaspokajają nasze wysokie zapotrzebowanie energetyczne, a przy tym dostarczają wielu witamin ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... nam jeszcze co najmniej kilku tygodni, jednak już teraz możemy przygotować potrawy, korzystając z ich suszonej formy. Obok wędzonych śliwek, bez których żaden bigos nie miałby racji bytu, uwagę zwraca tu żurawina ...

dawno temu

Przyprawa kardamon

... przede wszystkim z soli i pieprzu, jednakże istnieje wiele receptur kuchni polskiej sięgającej po mniej popularne dodatki. Już nawet gotowanie świątecznego bigosu zmusza nas do użycia kminku, ziela ...

dawno temu

Sałatka owocowa z jogurtem

... dobrze zrobi nam odpowiednio dobrana dieta wpływająca na poprawę humoru. Nie wierzysz w tak doniosłe działanie jedzenia? Wystarczy, że zamiast ziemniaków z bigosem albo nawet najsmaczniejszych żeberek ...

dawno temu

Sernik z brzoskwiniami

... . Poza tym tradycyjne potrawy opierają się na lokalnych produktach i nie znają bogactwa składników, po jakie możemy dziś swobodnie sięgać. Dodatkowo czas niezbędny do przyrządzenia staropolskiego bigosu ...

dawno temu

Kawa cappuccino

... Zbliżające się wielkimi krokami święta i związane z nimi gotowanie bigosu, zupy rybnej czy kapusty wigilijnej już dały ci w kość? Nie spraw, aby stały się one dla ciebie udręką i znajdź chwilę ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Niektóre w uproszczonej wersji są obecne do dziś w każdym domu, czego przykładem może być receptura przyrządzania bigosu, kotletów schabowych czy czerwonego ...

dawno temu

Paszteciki z pieczarkami

... po świąteczne rarytasy. Przerwy między świętami trwają bowiem długie miesiące, a wykorzystanie niektórych przepisów na przysmaki wówczas przygotowywane pozwala nam przetrwać ten trudny dla miłośników bigosu ...

dawno temu

Powiązane Tematy