Składniki:
- 1-1,5 kg karkowki,
- 2-3 zabki czosnku,
- 1-1,5 lyzeczki przyprawki (vegeta),
- pieprz,
- 0,5 lyzeczki zmielonej galki muszkatolowej,
- 1 kg soli.
Jak przyrządzić?
Czosnek zmiazdzyc w prasie do czosnku i natrzec nim mieso. Oproszyc pozostalymi przyprawami(nie solic), wlozyc do porcelanowego naczynia, przykryc folia aluminiowa i wstawic na 24 godz. do lodowki.
Do naczynia zaroodpornego lub bratwanny wsypac 1 kg soli, ulozyc na niej mieso i bez przykrycia wstawic do rozgrzanego piekarnika (180-200 °C). Po uplywie 1 godziny mieso obrocic na druga strone i piec dalej przez okres 50-60 minut.
Jak podawać?
Mieso mozna podawac z slaskimi kluskami, kopytkami lub ziemniakami i czerwona kapusta.
Uwagi:
Sos trzeba zrobic osobno (np. z polgotowego produktu, z torebki).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Arnold |