Jak przyrządzić puszyste i kruche biszkopty? Poznaj sekrety znakomitych kucharzy!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuPieczenie ciast wymaga wprawy i odpowiedniego łączenia składników. Na pewno nieraz zdarzyło ci się wyciągnąć z piekarnika zbyt twarde ciasto albo wręcz na odwrót – niedopieczony zakalec. Na myśl o przygotowaniu pysznych biszkoptów kręcisz głową i obawiasz się kolejnej kulinarnej porażki? Po przeczytaniu tych porad na pewno uda ci się przygotować pulchne i niezwykłe kruche ciasto biszkoptowe!
Dobra mąka
Czy kiedykolwiek natknęłaś się w przepisach na hasło dotyczące mąki, takiej jak „self-raising flour”? To nic innego jak mąka z dodatkiem spulchniaczy. To podstawowy składniki niezbędny do przyrządzenia pulchniutkich biszkoptów. Każdy dobrze wykwalifikowany kucharz używa właśnie tej odmiany mąki do pieczenia. Jeżeli nie masz takiej mąki, to do przyrządzenia biszkoptów będzie ci dodatkowo potrzebny proszek do pieczenia.
Wyrabianie ciasta
Bez względu na to, czy korzystasz z oleju rzepakowego czy roztopionego masła, musisz wyrabiać ciasto dłońmi w taki sposób, aby uzyskało ono konsystencję twarogu. Dzięki temu twoje biszkopty będą kruche niczym ciasto francuskie. Poza tym odpowiednia konsystencja surowego ciasta umożliwi ci uzyskanie niezwykle miękkich i puszystych ciasteczek.
Niezbędne składniki
Do przygotowania pysznych biszkoptów potrzebne ci będą 2 szklanki mąki z dodatkiem spulchniacza, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki śmietany kremówki, ⅓ filiżanki tłuszczu piekarskiego, 1 szklanka maślanki oraz roztopiona kostka masła bądź też oleju do smażenia biszkoptów. Wszystkie składniki poza masłem wyrabiaj razem, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie podziel je na mniejsze porcje i ułóż w formie do pieczenia tak, aby uzyskały one kształt okrągłych biszkopcików. Całość polej tłuszczem i piecz w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zarumieni (ok. 10–15 minut). I jak ci smakują te kruche biszkopciki?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze