Ciasto toffi
KAROLINA • dawno temuNiemalże wszyscy uwielbiają, uwielbiali albo będą uwielbiać słodycze. To właśnie po nie sięgamy, gdy chcemy poprawić sobie albo innym humor. Czekoladki, batoniki czy ciasteczka dostarczają nam wiele przyjemności. Jeszcze większą frajdę będziemy jednak mieli, jeżeli samodzielnie przygotujemy słodkie łakocie. Pomysłem, który na pewno spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym jest przepis na ciasto toffi. Już w trakcie jego przyrządzania trudno jest oprzeć się, by nie spróbować choćby odrobiny pysznej masy. Jak przygotować tego typu ciasto? Nic prostszego! Możesz je zrobić, nawet nie używając piekarnika. Już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz przepis na ciasto toffi. Zanim to jednak nastąpi, warto jest przybliżyć tajemnice kryjące się w słodkiej masie, będącej jednym z jego głównych składników.
Przepis na toffi
Nieodzownym elementem omawianego rodzaju ciasta jest wyśmienita masa toffi. Jej słodki smak i dość twarda konsystencja sprawiają, że tak bardzo uwielbiamy słodycze zawierające chociażby jej dodatek. Co ciekawe, toffi powstaje w bardzo prosty sposób. W jego skład zwykle wchodzi mleko i cukier. Ważne jest jednak, aby uzyskać odpowiednie proporcje i konsystencję poprzez mieszanie i podgrzewanie tych produktów. Dzięki takiemu postępowaniu do takiej masy możemy dodać dowolne składniki wzbogacające jej smak, wygląd i zapach. Świetnie komponuje się ona na przykład z orzechami, sezamem bądź czekoladą. Tofii jest popularne na całym świecie, chociaż zwykle możemy odnaleźć je pod zupełnie inną nazwą. W Polsce na przykład toffi bardzo często określane jest masą krówkową z uwagi na smak popularnych cukierków o tej nazwie. W jaki sposób możemy wykorzystać masę toffi? W krótkim czasie możemy przygotować szybkieciasto krówka. Jego atutem jest to, że wcale nie musimy używać do niego piekarnika. Jak zrobić ciasto toffi bez pieczenia? Wszystko stanie się jasne, gdy zapoznasz się z poniższym przepisem na ciasto krówka.
Przepis na ciasto toffi
Do przygotowania ciasta krówka na herbatnikach będziesz potrzebowała następujących składników:
- 2 duże opakowania herbatników,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 1 l śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki masła,
- 1 łyżka żelatyny,
- ½ szklanki cukru,
- 2 torebki budyniu waniliowego,
- 1 l mleka,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
W garnku gotujemy 2/3 l mleka z dodatkiem 2 łyżeczek masła. W 1 szklance mleka rozpuszczamy budyń z torebek. Kiedy mleko będzie się gotować, dodajemy do niego budyń. Po chwili do garnka dodajemy 2 żółtka. Całość mieszamy, aby nie powstały grudki. Blachę należy wyłożyć herbatnikami i posmarować je masą budyniową. Kolejnym etapem jest ubicie 1 l śmietany deserowej z dodatkiem roztopionej w niewielkiej ilości wody żelatyny i ½ szklanki cukru. Całość mieszamy, gdy składniki będą zimne. Połowę tak przygotowanej śmietany dodajemy do chłodnej masy krówkowej, tworzy ona kolejną warstwę ciasta. Na samą górę układamy pozostałą część bitej śmietany. Ciasto należy schłodzić przed podaniem. W zależności od upodobań do poszczególnych warstw możemy dodać więcej cukru.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze