Jak zrobić popcorn?
DAMIESA • dawno temuPopcorn, czyli pyszną „kinową” przekąskę można wykonać samodzielnie, planując np. wieczór filmowy w domu wraz z przyjaciółmi. Choć popcorn często zalicza się do fast foodów, ze względu na fakt, iż dostarcza sporo kalorii i niezdrowej dla organizmu soli, to przygotowując go domową metodą można przecież nieco ograniczyć jego dodatki, destruktywnie wpływające na sylwetkę. Czy ta prażona kukurydza faktycznie jest taka zła? Jak się okazuje, wcale nie!
Zalety popcornu
Popcorn powstaje z kukurydzy, a ta skrywa w sobie sporo cennych dla organizmu witamin oraz składników odżywczych. Przede wszystkim ziarna posiadają w sobie sporo łatwostrawnych węglowodanów, ale na tym nie koniec korzyści, jakie przynosi organizmowi ich spożywanie. Ta niepozorna przekąska dostarcza także sporo błonnika oraz witamin z grupy B. Reguluje zatem poziom cholesterolu we krwi, a do tego przyczynia się do zapobiegania chorobom serca. Zawarte są w nich również cenne pierwiastki, takie jak potas czy magnez.
Zaletą jedzenia popcornu może być to, że pomaga on w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Prażona kukurydza ponoć ma także właściwości zapobiegania powstawania nowotworów. Dzieje się tak dlatego, że zawarte są w niej przeciwutleniacze w postaci witaminy E, która rozprawia się z wolnymi rodnikami, czyli głównymi winowajcami odpowiedzialnymi za szybsze starzenia się organów oraz skóry. Dodatkowo w kukurydzy obecne są polifenole, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym. Co ciekawe, istnieją także opinie mówiące o tym, że popcorn ma właściwości podnoszące libido, gdyż zwiększa krążenie krwi.
Jak przygotować popcorn w domu?
Aby nieco ograniczyćkaloryczność popcornu, można przygotować jego dietetyczną wersję, eliminując z procesu jego przyrządzania takie składniki, jak masło czy cukier. Tym sposobem określenie "fast food" nie będzie miało w odniesieniu do popcornu praktycznie żadnego uzasadnienia. Do tego dbając o sylwetkę, dobrze jest całkowicie zrezygnować z dodawanej do niego, często w dużych ilościach, soli. Nie od dziś wiadomo, że przyczynia się ona do zatrzymywania wody w organizmie, a to spowalnia pozbywanie się szkodliwych toksyn i powoduje obrzęki.
Aby przygotować popcorn w domu wystarczy kupić opakowanie ziaren kukurydzy, wlać na dno garnka olej, wsypać do niego ziarna i przykryć pokrywką. Po chwili podgrzewania oleju, kiedy pojawi się charakterystyczny hałas we wnętrzu garnka, będący efektem otwierania się ziarenek, należy odczekać, aż stanie się on słabszy, a następnie zdjąć naczynie z gazu. Prażoną kukurydzę przyrządza się bowiem w temperaturze ok. 190 stopni.
Innym rozwiązaniem jest przygotowanie popcornu w kuchence mikrofalowej. Wystarczy wsypać ziarenka do naczynia, które nie pęknie pod wpływem wysokiej temperatury, a następnie dodać do nich masło oraz lekko przyprawić solą. Całość należy przykryć i włączyć urządzenie. W tym przypadku także po jakimś czasie da się usłyszeć charakterystyczne strzelanie łusek, co świadczy o tym, że produkt jest gotowy. Decydując się na to rozwiązanie należy jednak bardzo uważać, bo przetrzymanie popcornu nieco dłużej może spowodować, że straci on swoje walory smakowe, a co gorsza może się spalić!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze