Przyrządzanie ośmiornicy
DAMIESA • dawno temuOwoce morza to dość specyficzny rodzaj pokarmu, o którym często mówi się, że „można go kochać lub nienawidzić”. Wiele specjałów dosłownie straszy swoim wyglądem, skutecznie zniechęcając do ich spróbowania. Jednym z bardziej oryginalnych, jeśli chodzi o kształt, morskich dodatków kulinarnych jest ośmiornica. Na jej walorach smakowych i zdrowotnych opiera się dieta śródziemnomorska. Dlaczego warto się do niej przekonać i jakie potrawy na jej bazie można przygotować?
Wartość odżywcza ośmiornicy
Ośmiornice dostarczają organizmowi wartościowego i dobrze przyswajalnego przez białka, witamin i mikroelementów. Podobnie jak inne owoce morza może także przyczyniać się do zahamowania rozwoju nowotworów. Do tego mięczaki te nie zawierają cholesterolu i cechują się bardzo niską kalorycznością, co sprawia, że mogą znaleźć się w jadłospisie osób będących na diecie. Mięso ośmiornicy jest do tego bardzo lekkostrawne. Ten rodzaj owoców morza jest również doskonałym źródłem witaminy B12, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz przyspieszającego gojenie się ran i podrażnień cynku. Do tego ośmiornica jest bogata w pierwiastki, takie jak: jod, selen czy wapń.
Gotowanie ośmiornicy należy zacząć od wcześniejszego oczyszczenia jej z błonki pokrywającej ciało tego mięczaka oraz usunąć worek czernidłowy. Dobrze jest także lekko rozmiękczyć mięso, zbijając je tłuczkiem. Chodzi o to, aby straciło ono swoją sprężystość i tym samym szybciej się ugotowało. Warto wiedzieć, że małe okazy przyrządza się i podaje w całości, a te większe zazwyczaj zostają pozbawione głowy i spożywa się jedynie ich ramiona.
Pomysły na potrawy kulinarne z ośmiornicą
Ośmiornicę można gotować na parze, smażyć, dusić czy nawet piec lub grillować. Chcąc pójść o krok dalej, można nawet przyrządzić ją w panierce. Dobrym pomysłem jest usmażenie jej wraz z marchewką i cebulką, a następnie podanie w sosie pomidorowym. Takie danie będzie świetnie komponować się z ryżem.
Dobrym kulinarnym rozwiązaniem jest także wykorzystanie płatów ośmiornicy zamiennie z rybą w przypadku przyrządzania sushi. Taka przekąska najlepiej będzie smakować podana z imbirem oraz wasabi. Sushi z ośmiornicą zyska dodatkowe walory smakowe, jeśli wcześniej zostanie lekko umoczone w sosie sojowym. Ten rodzaj mięczaka można także wkomponować w warzywną sałatkę czy pożywne risotto. Podczas gotowania ośmiornicy można dodać także do wody liść laurowy, szalotkę czy łodygi selera naciowego. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne.
Ośmiornicę zwykle gotuje się w wodzie zakwaszonej octem i przyprawionej czosnkiem. Mięso ośmiornicy wymaga jednak bardzo długiego duszenia na wolnym ogniu. Dobrze będzie smakować polane oliwą z oliwek i doprawione wybranymi ziołami, np. pod postacią tymianku czy koperku. Ośmiornica w winie zaś to propozycja dla tych, którzy chcą przyrządzić ten owoc morza w bardziej wykwintnej wersji. Oczyszczone kawałki należy usmażyć na oliwie z oliwek, a kiedy mięso stanie się mniej surowe, wlewa się do niego wytrawne wino oraz przyprawia całość pieprzem i liściem laurowym. Ośmiornica świetne smakuje także przyrządzona w occie winnym.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze