Małże jadalne
DAMIESA • dawno temuTen rodzaj mięczaków uchodzi za jeden z kulinarnych afrodyzjaków. Przekonanie się do spożywania małż nie jest jednak prostą sprawą. Ich charakterystyczny smak i konsystencja nie przypadają do gustu wszystkim. Owoce morza jednak skrywają w sobie pełnię wartościowych dla organizmu składników, które przyczyniają się do zapobiegania groźnym chorobom.
Wartości odżywcze małż
Ten rodzaj mięczaków to jeden z bardziej cenionych dodatków w kuchni. Są one źródłem pełnowartościowego białka i posiadają w swoim składzie przede wszystkim witaminy z grupy B. Bardzo ważna dla zdrowia człowieka jest zwłaszcza niacyna, czyli witamina PP, oraz kobalamina, czyli witamina B12, która odgrywa istotną rolę w procesie produkcji czerwonych krwinek. Ich niedobory mogą prowadzić do takich chorób, jak np. anemia czy zaburzenia neurologiczne i żołądkowe. Warto więc postarać się o to, aby kobalaminy nie zabrakło w zdrowej diecie. Nie mniej ważne są również witaminy A i D. Do tego małże morskiesą bogate w wapń, który zbawiennie wpływa na kości czy dobroczynny dla kondycji włosów i paznokci cynk. Ostatni z wymienionych, odpowiada także za popęd seksualny, dlatego mięczaki te uznawane są jako kulinarny afrodyzjak. Z innych pierwiastków wchodzących w skład owoców morza można wymienić także jod, żelazo, magnez, selen czy fluor. Zawarty w małżach tłuszcz pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia. Do tego są one niskokaloryczne, obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów.
Dania z owocami morza
Planując romantyczną kolację z ukochanym, podczas której zamierzamy przy użyciu tych owoców morza rozbudzić pożądanie wybranka sposobem „przez żołądek do serca”, małże można przygotować na szereg różnych sposobów i wbrew pozorom nie jest to wcale trudna sztuka. Potrawy z małżami mogą zatem przygotować nawet kulinarni amatorzy. Świetnie komponować się będą na przykład w takim daniu, jak ratatuj czy paella z kurczakiem. W czasie ich gotowania czy smażenia bardzo ważne jest, aby skorupki w tym procesie się pootwierały. Kiedy tak się nie stanie, najpewniej świadczy to o tym, że nie są one zbyt świeże, więc lepiej odmówić sobie ich spożywania.
Małże wyśmienicie będą smakować także dodane do spaghetti. Świetnie komponują się z szynką parmeńską, serem parmezan, czosnkiem, cebulką oraz odrobiną białego wina. Innym ciekawym pomysłem jest dodanie małż do sałatki. Z innych składników można wykorzystać np. pomidora, kiszonego ogórka, paprykę oraz sałatę rukola, a całość doprawić sosem winegret oraz aromatyczną bazylią. Warto wiedzieć, że niektóre gatunki małż o bardzo wyrazistym smaku są także składnikiem zup. Inne doskonale smakują podawane samodzielnie, serwowane jedynie z dodatkiem roztopionego masła. Podobno najsmaczniejsze są małże neapolitańskie w winie, ale równie wybornie smakować będą te podane w sosie śmietanowym czy curry oraz serwowanie z bukietem duszonych lub gotowanych na parze warzyw. Dobrym pomysłem są także małże zapiekane z serem w maśle czosnkowym. Słowem „wariacji na temat małż” jest bez liku! Warto zatem uruchomić pokłady kulinarnej kreatywności i odważyć się na kilka wymienionych eksperymentów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze