Właściwości sałaty
DAMIESA • dawno temuSałata masłowa, lodowa czy rzymska – niezależnie od rodzaju, to dodatek kulinarny, który w zdrowej diecie powinien pojawiać się jak najczęściej. Świeże, młode listki idealnie nadają się nie tylko do kanapek, ale także świetnie smakują wkomponowane do pożywnych sałatek podanych z pysznym dressingiem. Można także serwować na nich ryby, jajka czy roladki. Jakie dobra dla naszego organizmu skrywa w sobie niepozorna główka pełna witamin? Pora poznać kilka faktów na jej temat, by móc przekonać się, jak wiele jest w stanie nam zaoferować ten rodzaj warzywa.
Jakie witaminy skrywa sałata?
Zielona sałata jest często podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Ma w sobie niewiele kalorii, a potrafi nadać potrawom zupełnie innego smaku. W 100 g jest zaledwie 15 kalorii, więc można śmiało wkomponowywać ją w ulubione posiłki. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę, poprawiając trawienie. Ułatwia zatem wypróżnienia, a dzięki zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości i tym samym ogranicza podjadanie między posiłkami. Oprócz walorów smakowych warto wiedzieć, że sałata to istna bomba witaminowa. Znajdziemy w niej wiele cennych składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez, potas czy wapń. Do tego zawarte w sałacie witaminy A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten dostarczają organizmowi tego, czego potrzebuje do prawidłowego działania. Obecny w niej jod poprawia również przemianę materii. Do tego listki sałaty są bogate w anytyoksydanty, które skutecznie „rozprawiają się” z wolnymi rodnikami, a więc tym samym przeciwdziałają pojawianiu się pierwszych oznak starzenia. Sałata wpływa także dobroczynnie na układ krążenia i układ nerwowy, działając lekko uspokajająco. Osoby odchudzające się zamiast sosu powinny stosować do jej przyprawienia jogurtu naturalnego, a dodawane przyprawy w postaci soli i pierzu zastąpić garścią aromatycznych ziół.
Rodzaje sałaty i ich zastosowanie w kuchni
Jakie odmiany sałaty można stosować? Wybór jest naprawdę duży, więc wachlarz rodzajów daje sporo możliwości w kuchni.
Lodowa świetnie sprawdza się w połączeniu z ogórkiem zielonym, pomidorem, serem feta oraz oliwkami. Takasałatka grecka to wyśmienity pomysł na letnią przekąskę. Jej liście są dość chrupkie, więc są doskonałym dodatkiem w kompozycji z warzywami na surowo. Można ją także dodawać jako pożywny akcent do dań typu fast food. Ten rodzaj sałaty cechuje także wysoka trwałość. Sałata rzymska ma kruche, wydłużone listki o zielonym zabarwieniu i jest dość słodka w smaku. Idealnie więc sprawdza się w zestawieniu z ciężkimi sosami czy serami pleśniowymi. Jest do tego lekkostrawna. Sałatę dębową cechuje czerwony koloryt i nieco karbowane listki, które stanowią świetny element dekoracyjny dla serwowanych potraw. Jej smak jest lekko orzechowy. Świetnie smakować będzie podana z sosem śmietanowym. Odmiana masłowa działa na organizm odkwaszająco, a do tego charakteryzuje się wyrazistym smakiem, co czyni ją świetnym składnikiem sałatek, rukola zaś jest nieco bardziej pikantna, więc dodając ją do posiłków, można w prosty sposób zaostrzyć ich smak.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze