Mesclun - sałaty w ziołach
OLIWKA . • dawno temuCzy ty także masz dziś ochotę na świeże warzywa? Chodzą za tobą? Widzisz je wszędzie? Wprawdzie jest środek zimy, ale może uda ci się zdobyć mieszankę sałat. Wiem, że ten przepis na surówkę jest zupełnie nieżyciowy, ale trzeba sobie stawiać wymagania, prawda? Nazwa Mesclun pochodzi od prowansalskiego słowa – mieszać. Zamieszaj więc dziś porządnie w swoim jadłospisie. Zrób sobie wiosnę na talerzu.
Przygotuj:
- mieszankę sałat
- ogórka
- pęczek rzodkiewek
- pół czerwonej i żółtej papryki
- dwie łyżki natki, bazylii, estragonu, tymianku
- 6–7 łyżek oliwy
- 3–4 łyżki octu winnego
- łyżeczkę musztardy
- sól
- pieprz
1. Opłucz sałatę i osusz ją. Mniejsze listki pozostaw w całości, a większe rozerwij na kawałki.
2. Przygotuj ziołowy sos do sałaty. Posiekaj drobno listki ziół. Połącz ocet ze szczyptą soli i pieprzem. Dodaj musztardę i oliwę i wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec wsyp zioła.
3. Polej mieszankę sałat sosem.
4. Z obranego ogóra zrób plasterki, z rzodkiewki stwórz ćwiartki, paprykę zmień w paseczki.
5. Posyp warzywami sałatę. Gotowe. Pyszna surówka, aż się uszy trzęsą.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze