Zupa z grzankami
KAROLINA • dawno temuJest wiele pomysłów na dania obiadowe, lecz tylko niektóre sprawdzają się w codziennej rzeczywistości. Oczywiście od czasu do czasu każda z nas ma ochotę na ugotowanie czegoś naprawdę wykwintnego. Jednakże zwykle brakuje nam czasu i pomysłu na szybki i ciepły posiłek dla całej rodziny. Z tego też względu bardzo często w naszym menu znajdują się różnego rodzaju zupy. Ich przygotowanie jest zazwyczaj dość łatwe, a możliwość odgrzania w każdej chwili znacznie ułatwia życie. Wszystko stanie się jeszcze prostsze, kiedy zamiast ziemniaków, makaronu bądź ryżu dodamy do nich smaczne i chrupiące grzanki. Nie masz pojęcia jak to zrobić? Przeczytaj poniższy artykuł, by poznać pomysły na zupy z grzankami oraz wskazówki, jak samodzielnie przygotować te chrupiące dodatki do wielu dań.
Zupy z grzankami
Jak już wspomniano istnieje szereg potraw, do których z powodzeniem można dodać grzanki. Nie tylko wzbogacają smak, lecz także sprawiająją, że danie jest bardziej treściwe. Są podawane jako dodatek do sałatki lub różnego rodzaju zup. Połączenie chrupkich kawałków chleba wraz z ciepłym wywarem jest idealne, zwłaszcza, gdy przed nami długie deszczowe wieczory. Dzięki temu nasz jadłospis zostanie wzbogacony o dość liczne propozycje. I tak przygotować możemy rozgrzewającą zupę cebulową z grzankami, która jest również znakomitym rozwiązaniem dla osób dysponujących ograniczonym budżetem domowym. Podobnie rzecz się ma z zupą czosnkową, albo ugotowaną na bazie porów. Należy zaznaczyć, że kiedy decydujemy sie na zrobienie zupy krem, najczęściej rezygnujemy z ziemniaków, ryżu bądź makaronu, by zastąpić je grzankami. Zupa krem z grzankamito nie tylko propozycja na danie obiadowe, lecz także ciepłą przekąskę. Jak zrobić grzankisamemu? To łatwiejsze, niż ci się wydaje! Zobacz prosty przepis na grzanki do zupy.
Przepis na grzanki do zupy
Do przygotowania grzanek do zupy krem będziesz potrzebowała następujących składników:
- czerstwe pieczywo,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- wybrane przyprawy suszone np. zioła prowansalskie, papryka słodka.
Sposób przygotowania:
Pieczywo obieramy ze skórki, a następnie kroimy na niewielkie kwadraciki. Kolejnym krokiem jest połączenie oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem i wybranymi przyprawami np. bazylią, tymiankiem, rozmarynem albo oregano. Tak przygotowanym sosem malujemy kawałki chleba przy pomocy pędzelka, albo pryskamy sprayem z oliwą. Kiedy będą już pokryte sosem, wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejnym krokiem jest uprażenie grzanek w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160–170° C przez około 15 minut, by zyskały złocisty kolor. Grzanki od razu są gotowe do spożycia. Możemy także z powodzeniem przechowywać je po ostygnięciu w zamkniętym pojemniku, który chroni przed wilgocią do 6 miesięcy.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze