Zupa mleczna
PATRYCJA • dawno temu
Co na śniadanie? Zupa mleczna z marchewką lub dynią będzie w sam raz. Dziś przepis na wersję marchewkową. Słodka zupa z dodatkiem rodzynek i migdałów to ciekawa alternatywa śniadaniowa dla najmłodszych. Jeśli twoje dzieci narzekają na monotonię, staraj się urozmaicać pierwszy posiłek dnia, a nie produkować taśmowo kanapki.
Przepis na zupę mleczną
Składniki:
- litr mleka,
- 4 marchewki,
- garść rodzynek,
- garść płatków migdałowych,
- 50 g masła,
- 2 płaskie łyżeczki mąki,
- troszkę cukru do smaku,
- 1/3 szklanki wody,
- szczypta cynamonu.
Jak zrobić zupę mleczną?
1. W rondelku roztop masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w plasterki marchewkę. Wlej wodę i duś całość ok. 15 minut, aż marchewka zmięknie.
2. Wyłów marchewkę i zmiksuj ją w blenderze.
3. Do roztopionego masła dodaj mąkę i dokładnie ją rozprowadź.
4. Do tak przygotowanej zasmażki wlej mleko, wymieszaj. Dodaj marchew i rodzynki. Zagotuj całość, mieszając od czasu do czasu.
5. Po zagotowaniu zmniejsz płomień. Przypraw zupę cukrem i wsyp migdały.
6. Po ostudzeniu zmiksuj całość.
7. Przed podaniem podgrzej zupę, a po nałożeniu na talerz posyp cynamonem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze