Przepis na zupę nic
KAROLINA • dawno temuObok przepysznych leniwych pierogów, bułek drożdżowych i pierogów z jagodami najbardziej lubianym przez dzieci posiłkiem jest prosta i szybka w przyrządzeniu zupa nic. Wielu z nas pamięta smak aromatycznego mleka z dodatkiem unoszących się na nim lekkich i puszystych jak piórko pianek. Zobacz, jak zapoznać dziecko z najsmaczniejszymi wspomnieniami i samodzielnie przyrządzić zupę nic.
Właściwości mleka
Głównym składnikiem zupy nic jest mleko. Produkt ten jest nie tylko pierwszym pokarmem, spożywanym po pojawieniu się na świecie, ale stanowi również źródło wielu niezbędnych do prawidłowego rozwoju składników. Otóż mleko krowie, które obok koziego, bawolego i owczego, jest najczęściej wykorzystywane we wszystkich kuchniach świata, posiada szereg wartości odżywczych. Wymienić tu należy potrzebny do wzrostu kości wapń, oddziałujący na mięśnie magnez oraz fosfor, potas, chlor i sód. Spożywanie mleka gwarantuje zatem zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na sole mineralne. Oprócz tego dania z mlekiem dostarczają człowiekowi witaminy z grupy B, witaminę D, A i E. Mleko jest także wspaniałym rozwiązaniem dla odchudzających się osób, ponieważ w sklepach można kupić jego różne rodzaje pod względem zawartości tłuszczu. Poza ty uzupełnia ono oprócz nieobecne w diecie mikro i makroelementy. Zupy mleczne są ciekawym rozwiązaniem na śniadanie lub kolację dla dzieci, które uwielbiają smak słodkiego mleka i z chęcią zamieniają na nie nudne kanapki. Zrobienie zupy nic nie tylko sprawi im miłą niespodziankę, lecz także pozwoli im dostrzec wyjątkowy smak dań kuchni polskiej. Nie trać czasu i już teraz zapoznaj się z przepisem na zupę nic.
Jak zrobić zupę nic?
Do przygotowania zupy nic dla 4 osób potrzebować będziesz:
- 1 l mleka,
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- pół laski wanilii,
- sól.
Przygotowanie zupy nic zajmuje około 20–30 minut.
Jajka należy umyć i wyparzyć wrzątkiem. Po wykonaniu tej czynności żółtka powinny zostać oddzielone od białek. Do białek należy dodać szczyptę soli, około 80g cukru i ubić je na sztywną pianę.
Laskę wanilii należy dodać do mleka i gotować je przez około 5 minut na małym ogniu tak, by nie wykipiało. Następnie należy wyjąć wanilię, a na powierzchnię mleka kłaść łyżeczką ubitą pianę i gotować ją przez 2–3 minuty. Pianki powinny być obgotowane z obu stron. Następnie pianki należy umieścić na talerzach.
Żółtka trzeba utrzeć, dodając do nich 20 g cukru. Mleko zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żółtka z cukrem. Następnie mleko powinno zostać ponownie zagotowane. Należy pamiętać, żeby w trakcie gotowania cały czas je mieszać. Mleko po kilku minutach powinno zgęstnieć.
Mleko wylewamy na talerze, a na powierzchni kładziemy przygotowane wcześniej pianki. Potrawę można według upodobań dosłodzić.
Przygotowane danie serwowane na ciepło może przynieść w upalne dni ochłodzenie, a podczas zimowych wieczorów rozgrzać nasze ciało. Ugotuj zupę nic i zapoznaj swoje dziecko ze smakiem puszystych pianek.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze