Zupa indyjska - jak zrobić takie cudo?
OLIWKA . • dawno temuZupa indyjska powinna się dziś pojawić wszędzie tam gdzie pada i wieje. Jest bardzo aromatyczna i świetnie rozgrzewa. Pachnący cynamon, ostre chili – to te składniki sprawią, że inne przepisy na zupę przestaną się liczyć. Spróbuj, może okaże się, że kuchnia orientalna stanie się twoją ulubioną.
Przygotuj:
- 1,5 litra rosołu
- 25 dag czerwonej soczewicy
- 2–3 marchewki
- 3 pomidory
- por
- łyżeczkę przecieru pomidorowego
- 1 cebulę
- ząbek czosnku
- 2 suszone papryczki chili
- łyżeczkę startego imbiru
- laskę cynamonu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki ostrego curry
- 3 łyżeczki przyprawy indyjskiej garam masala
- liść laurowy
- sól, cukier
Krok 1
Posiekaj cebule i zeszklij ją na maśle.
Krok 2
Kuchnia orientalna jest bardzo aromatyczna, a to za sprawą przypraw. Dodaj teraz posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Oczywiście papryczki chili musisz najpierw rozgnieść w moździerzu. Nie dodawaj tylko cynamonu i liścia laurowego. Całość zasmaż.
Krok 3
Następnie zalej wszystko rosołem, dodając pachnący cynamoni liść laurowy.
Krok 4
Pora na soczewicę. Dobrze ją wypłucz i wrzuć do zupy. Gotuj około 15 minut.
Krok 5
Pokrój marchew w drobną kostkę i posiekaj por. Podobny los zgotuj pomidorom (tylko pamiętaj, by wcześniej zdjąć z nich skórkę).
Krok 6
Przepisy na zupę są zwykle pełne warzyw, ale żaden z nich nie jest tak aromatyczny. Wrzuć posiekane przed chwilą warzywa do garnka, dodaj przecier i gotuj 40 minut.
Krok 7
Zupa z chili czy raczej zupa indyjska gotowa. Pozostaje ci tylko wyjąć cynamon i liść laurowy i doprawić ją solą i cukrem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze