Kuchnia indyjska
KAROLINA • dawno temuTrudno się dziwić, że także w dziedzinie kulinariów, mimo znajomości naprawdę smacznych polskich dań, wrodzona ciekawość pcha nas ku poznawaniu nowych kuchni pochodzących z najbardziej odległych zakątków świata. Jeszcze kilkanaście lat temu było to bardzo utrudnione, ponieważ nie sposób poznać smaki jakiegoś kraju bez korzystania z jego tradycyjnych produktów. Dziś jest zupełnie inaczej, bowiem wybierając się do odpowiedniego sklepu, bez problemu znajdziemy nawet najbardziej wymyślne przyprawy, owoce, warzywa lub ryby. Wyczarowanie oryginalnej i nieznanej potrawy może nie tylko zrobić ogromne wrażenie na zaproszonych gościach, lecz również pobudzić nas do jeszcze intensywniejszego eksploatowania niezdobytych przez nas regionów kulinarnych. Co więcej, być może stworzony posiłek nie tylko zainspiruje nas do podróży w jakieś miejsce, lecz także przywoła miłe wspomnienia związane z wakacjami w nim spędzonymi. Jeżeli szukasz kulinarnych inspiracji lub pragniesz poznać sekrety indyjskich potraw, przeczytaj poniższy artykuł.
Indyjska kuchnia
Ten, kto choć raz miał styczność z indyjskimi potrawami, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że są one niezwykle kolorowe i różnorodne. Taka też jest cała indyjska kuchnia. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem i dziś kraj ten zajmuje dość duże terytorium, w skład którego wchodzi wiele czasami niemalże całkiem skrajnych regionów. Poza tym trzeba także zwrócić uwagę na bardzo długą i bogatą historię tego zakątka świata. Dość wspomnieć wyprawy morskie Europejczyków po sławne przyprawy kuchni indyjskiej albo proces kolonizacji tego kraju przeprowadzany przez Anglików. Niebagatelny wpływ na dania indyjskie miała również kultura mongolska, która oddziaływała na nie przez wieki. Mówiąc o kuchni Indii,nie sposób, spędzając nawet wiele godzin na jej opisywanie, całkowicie wyczerpać podjęty temat. Okazuje się bowiem, że w zasadzie każdy region, których jest naprawdę niemało, posiada właściwy sobie zestaw potraw, używanych produktów i sposobów ich wykonywania. Postaram się postawić czoło ogromowi informacji i wskazać najbardziej znamienne składniki potraw indyjskich, jak i przykłady różnych dań.
Potrawy indyjskie
Dla kuchni indyjskiej najbardziej znamienne są przyprawy. I tak do najczęściej stosowanych zaliczyć trzeba: chili, czosnek, czarną gorczycę i ich mieszanki, jak garam masala albo przyprawa curry. Poza tym często sięga się po mąkę z cieciorki, mleko kokosowe, okrę albo tindę przypominającą dynię.
Jeżeli będziesz kiedyś wędrować indyjskimi uliczkami, bez wątpienia sięgnij po sprzedawane na straganach pani puri. To swoisty fast food, który składa się z placków nadziewanych soczewicą, ziemniakami i pomidorami i polanych pysznym sosem. Ciekawym smakiem charakteryzuje się masala chal, która jest serwowanym w Indiach napojem herbacianym. Powstaje ona poprzez zaparzenie herbaty i dodanie do naparu pełnych aromatu przypraw i ziół. Jako posiłek świetnie będą smakować małe trójkątne pierożki smażone na głębokim oleju z nadzieniem warzywnym lub mięsnym, określane mianem samosów. Trudno także wyobrazić sobie lepszą przekąskę niż wyśmienita pakora z warzywami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze