Kapuśniaczki - doskonały dodatek do barszczu na sylwestra
OLIWKA . • dawno temuJeśli postanowiłaś ugotować na sylwestra czerwony barszcz, to powinnaś zadbać również o odpowiednie dodatki. Kapuśniaczki to doskonałe rozwiązanie. Goście będą mogli przegryzać bułeczki z kapustą „na sucho” lub popijać je czerwoną zupą. Sama spróbuj jakie to pyszne.
Przygotuj:
- 25 dag mąki
- szklankę mleka
- 2 dag drożdży
- 1 dag cukru
- 3 żółtka
Na nadzienie:
- kg kwaszonej kapusty
- posiekaną cebulę
- 6 dag masła
- łyżkę oleju
1. Rozetrzyj drożdże z łyżką letniego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru.
2. Pozostałą mąkę przesiej i na środku zrób dołek.
3. Wlej do niego drożdże, a gdy się „podniosą” dodaj żółtka i mleko.
4. Wyrób ciasto na kapuśniaczki i pozostaw je do wyrośnięcia.
5. Pora na farsz do kapuśniaczków. Obgotujkapustę, odcedź ją i posiekaj.
6. Podsmaż kapustę na oleju razem z posiekaną cebulą. Dopraw farsz solą i pieprzem.
7. Podziel ciasto na 24 kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz i na każdym połóż podsmażoną kapustę.
8. Zaklej kapuśniaczki i każdy z osobna zawiń w filię.
9. Gdy pyszne bułeczki z kapustą urosną tak, że ciasto zacznie się wydostawać, włóż je do piekarnika na 15–20 minut. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze