Poznaj polepszacze żywności
DAMIESA • dawno temuEnigmatycznie brzmiące nazwy składników zawartych w żywności niewiele nam mówią. Pozwalają jednak myśleć, że to co kupujemy niekoniecznie jest zdrowe. Dziś postanowiłam Wam nieco przybliżyć niektóre z nich.
Zazwyczaj szereg cyferek poprzedzony jest literką E. Są to te dodatki spożywcze, które sprawiają, że kupiona żywność ma dłuższą świeżość, cechuje się lepszym wyglądem i smakiem. Warto jednak wspomnieć, że niektóre z nich są naturalne, lub identyczne z naturalnymi. Wiadomo jednak nie od dzisiaj, że owa zawartość „E-składników” często powoduje alergie, dlatego dużo zdrowsza jest żywność ekologiczna, która nie posiada ich w swoim składzie.
Wśród spożywczych dodatków wyróżnia się:
- E100 i wyżej — barwniki,
- E200 i wyżej — konserwanty,
- E300 i wyżej — przeciwutleniacze,
- E400 i wyżej — emulgatory,
- E500 i wyżej — regulatory kwasowości,
- E 600 i wyżej – wzmacniacze smaku,
- E 700 i wyżej – antybiotyki,
- E 900 i wyżej – dodatki,
- E 1400 i wyżej – środki zagęszczające,
- E 1500 i wyżej – sztuczne wzmacniacze smaku.
Mam nadzieję, że teraz ten tajemniczy łańcuszek symboli będzie dla Was nieco bardziej przyjazny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze