Kotlety siekane - porządny obiad
OLIWKA . • dawno temuJeśli masz ochotę na tzw. porządny obiad, sięgnij do starego zeszytu babci. Znajdziesz tam wiele ciekawych przepisów, w tym porady: jak zrobić kotlety siekane. To danie mięsne smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek na długiej, zimowej wycieczce.
Przygotuj:
- 100 g siekanego mięsa (wołowe, wieprzowe lub cielęce)
- bułkę
- jajko
- cebulę
- olej do smażenia
1. Przygotowanie kotletów siekanych zacznij od namoczenia bułki. Z kolei cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
2. Wymieszaj teraz mięso z mocno odciśniętą bułką. Najlepiej będzie jeśli zrobisz to ręką.
3. Pora na dodatki do kotletów mięsnych, czyli jajko i cebulę.
4. Jeśli konsystencja dania będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę bułki tartej.
5. Uformuj teraz dwa kotlety wieprzowe (wołowe lub cielęce - w zależności od tego, co wybrałaś), obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju 4 minuty z każdej strony. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze