Kuleczki z mięsa mielonego
DAMIESA • dawno temuTo kolejne danie sygnowane metką „ szybkie i smaczne”. Kochają je dzieci i chętnie sięgają po nie dorośli, bo jest pożywne i proste w wykonaniu. Można je przyrządzić na wiele sposobów i podawać z wybranym sosem. Do tego taki posiłek jest lekkostrawny i na długo zapobiega burczeniu w żołądku. Jak zrobić kulki mięsne?
Przygotuj:
- 1 kg mięsa mielonego
- 2 bułki
- 4 łyżki mąki
- 3 cebule
- 3 jajka
- 20 dag bułki tartej
- ser żółty
- olej
- szczypiorek
- sól, pieprz
- Bułkę zanurz w wodzie na kilka minut, a potem ją odciśnij
- Dodaj bułkę do mięsa mielonego i dokładnie połącz ze sobą oba składniki
- Wbij jajko, dodaj tartej bułki i startą na tarce cebulę
- Poszatkuj szczypiorek i dodaj do co całości dokładnie mieszając
- Dopraw mięso sola i pieprzem
- Z powstałej masy uformuj kulki, każdą z nich obtocz w mące i smaż je na rozgrzanej patelni kilka minut, aż staną się rumiane i chrupiące
- Jeszcze gorące posyp startym żółtym serem (pow wpływem ciepła roztopi się on na kotletach tworząc pyszną , mięciutka powłoczkę).
Takie danie mięsne świetnie będzie smakować podane z ryżem lub kaszą, ale sprawdzi się także w zestawieniu z warzywną sałatką. Wybór dodatków pozostawiam Tobie!
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze