Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów
Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor.
Wydaje ci się, że trudno przekłamać skład mięsa mielonego, a jednak producentom się to udaje. By nie dać się oszukać, warto uważnie czytać etykiety i przyglądać się produktowi.
Świeże i dobrej jakości mięso mielone powinno mieć jednolity kolor. Wszelkie zmiany sugerują, że zmieszane są dwa rodzaje produktu – ten świeży i mniej świeży. Kupując mielone paczkowane, warto też sprawdzić zawartość kolagenu, który może nie jest szkodliwy, ale też nie jest pełnowartościowym białkiem, gdyż nie ma w swoim składzie wszystkich aminokwasów.
Bez znaczenia nie pozostaje też cena. Ta niska z reguły powinna nas zaniepokoić i sugerować, że mięso jest gorszej jakości.
Źródło: TVN Style
Źródło zdjęć: Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze