Jak zrobić kotlety mielone panierowane w serze?
OLIWKA . • dawno temuWszyscy uwielbiają stare przepisy, bo smakują dzieciństwem. Tak jest w przypadku kotletów mielonych, zawsze pozostaną na naszych stołach. Nie znaczy to wcale, że nie można ich lekko unowocześnić. Oto kotlety mielone z serem, a raczej w serowej panierce. Dzieciaki i mąż będą zchwyceni.
Przygotuj:
- 40 dag mięsa mielonego z drobiu
- 2 kajzerki
- 2 jajka
- szklankę mleka
- mieloną gałkę muszkatołową
- sól, pieprz
A do panierowania:
- pół szklanki bułki tartej
- 8 łyżek startego żółtego sera
- jajko
- 5 łyżek mąki
- olej do smażenia
Krok 1
Pyszne kotlety mielone zacznij od przygotowania mięsa. Na początek pokrój kajzerki w kostkę i zalej je letnim mlekiem. Zaczekaj aż namoknie. Następnie dodaj bułkę do mięsa, wbij jajko, dosyp szczyptę mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz i zrób jednolitą masę.
Krok 2
Pora na formowanie drobiowych kotletów mielonych. Powinny być niewielkie i owalne.
Krok 3
Mają powstać serowe kotlety mielone. Trzeba więc przygotować panierkę. Wymieszaj bułkę tartą z utartym serem (zostaw odrobinę sera do dekoracji). Na talerzyku roztrzep jajko. Obtaczaj kotlety w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z żółtym serem.
Krok 4
Pozostało tylko usmażyć drobiowe kotlety mielone. Rozgrzej olej i smaż mielone 5 minut z każdej strony. Na koniec na każdym kotleciku ułóż trochę sera i dosmażaj 3 minuty na małym ogniu.
Krok 5
Kotlety mielone inaczej gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze