Kotlety mielone w chipsach - jak je zrobić?
TYNKA • dawno temuTwoje dziecko nie chce jeść mięsa? Nie pomagają prośby ani groźby? Zawsze gdy przygotowujesz kotlety Zosia czy Franek twierdzą, że są najedzeni i nie wcisną w siebie nic więcej? Ale uwielbiają chipsy i mogliby jeść je bez przerwy? W takim razie nie masz wyjścia, musisz im przygotować kotety w chipsach.
Przygotuj:
- pół kilograma drobiowego mięsa mielonego
- 2 jajka
- czerstwą bułkę
- 2 łyżki masła
- słodką mieloną paprykę
- sól, pieprz
A do panierowania:
- 15 dag chipsów paprykowych
- 10 dag mąki
- 1 jajko
- olej
Krok 1
Mięso mielone — od niego musisz zacząć przygotowania. Wymieszaj je z namoczoną wcześniej w wodzie bułką, roztartymi żółtkami i miękkim masłem.
Krok 2
Do kotletów mielonych dodaj także sól pieprz i paprykę.
Krok 3
Ubij białka i połącz je z mięsem.
Krok 4
A teraz panierka do kotletów mielonych. Pokrusz dokładnie chipsy i wsyp je na talerzyk. Na inny wsyp mąkę, a na kolejnym rozbij jajko.
Krok 5
Z mięsa formuj kotlety drobiowe i obtaczaj je najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w chipsach.
Krok 6
Kotlety włóż na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor. Następnie przykryj je i pozostaw na 4 minuty na małym ogniu. Zamiast tego, może je również włożyć na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze