Deser z malin
DAMIESA • dawno temuOwoce sezonowe skrywają w sobie wielki kulinarny potencjał, jeśli tylko się wie, jak go wykorzystać. Maliny to jeden z lepszych przykładów, bo lista przepysznych specjałów, jakie można wykonać na ich bazie jest wyjątkowo długa. Jakie witaminy skrywają w sobie te słodkie owoce i w jakie posiłki warto je wkomponowywać?
Wartość odżywcza malin
Owoce te skrywają w sobie moc witamin — C, E, B1, B2, B6 oraz pierwiastki w postaci miedzi, żelaza, magnezu, fosforu oraz wapnia. Do tego są źródłem błonnika, który zbawiennie wpływa na przewód pokarmowy. Pektyny i kwasy organiczne zaś biorą udział w procesach trawiennych, dlatego skutecznie oczyszczają organizm z toksyn. Przy takim zestawie składników odżywczych maliny wpływają zbawiennie na zdrowie. Wykazują działanie przeciwgorączkowe i wzmagają pocenie się, więc nie dziwi fakt, że tak często w okresie przeziębienia lekarze polecają sok malinowy jako środek pomocny w czasie kuracji leczniczej. Do tego maliny mają także działanie hamujące rozwój bakterii jelitowych, wpływają na poprawę perystaltyki jelit oraz mają właściwości lekko przeczyszczające. Ponadto na uwagę zasługuje fakt, iż owoce te hamują rozwój nowotworów i przeciwdziałają rozwojowi wirusów oraz atakom bakterii. Spożywanie tych owoców jest polecane kobietom w czasie okresu menstruacyjnego, gdyż łagodzi bóle brzucha i wykazuje działanie rozkurczowe. Do tego dobroczynnie wpływają na układ krążenia. Ze względu na dużą zawartość żelaza są także pomocne przy leczeniu niedokrwistości. Jeśli chodzi o wpływ malin na urodę, to są one silnym antyoksydantem i skutecznie zabijają wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia się skóry.
Pomysły na deser z malinami
Ten rodzaj owoców, podobnie jak truskawki, świetnie sprawdza się jako baza do przyrządzenia dżemów czy słodkich konfitur. Tym jednak, którzy pragną spożywać je w wersji deserowej, można polecić zestawienie ich z dodatkiem czekolady. Można zatem przygotować z nich deser warstwowy, który podany w szklanym pucharku będzie zachwycał swoją dekoracyjnością i wybornym smakiem. Aby go przygotować należy rozgnieść maliny widelcem, a następnie nałożyć na nie cienką warstwę musu wykonanego ze szklanki śmietany kremówki, połączonej z czekoladą i 25 g roztopionego masła. Wierzch warto udekorować bitą śmietaną oraz rodzynkami oraz pokruszonymi migdałami i bakaliami. Opcjonalnie zamiast musu można także wykorzystać budyń czekoladowy. Maliny można także wkomponować do galaretki przyrządzając sernik na zimno. Innym bardzo prostym w przygotowaniu i jednocześnie pysznym rozwiązaniem jest zmiksowanie ich z lodami waniliowymi. W sezonie letnim świetnie sprawdzi się natomiast koktajl owocowy z malinami, do którego można włączyć także inne owoce takie jak jabłka czy ananasy, a następnie całość połączyć z bitą śmietaną i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Taki owocowy shake można serwować z kilkoma kostkami lodów oraz dekoracją w postaci plasterka limonki. Słodkie chwile z malinami można sobie podarować również pod postacią słodkiej kaszy manny czy po prostu jogurtu waniliowego. Można więc napełniać nimi wysokie pucharki posypując kolejne warstwy owoców kruszonką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze