Desery z alkoholem
DAMIESA • dawno temuAlkohol często jest dodatkiem do wykwintnych mięs czy aromatycznych potraw na bazie ryżu lub kapusty. A co myślcie o wykorzystaniu kilku kropli „procentów” wkomponowanych w słodki deser? Taki pomysł na pewno mile zaskoczy Waszych gości. Dziś kilka "alkoholowych" propozycji.
Brandy – możesz użyć jej np. do deserów owocowych czy lodów podanych z bitą śmietaną. Wystarczy skropić winiakiem wybrany deser, a następnie udekorować go orzechami czy rodzynkami. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do puddingu lub składnik zabaglione czy francuskiego creme brulee.
Adwokat – ten rodzaj słodkiego trunku można wkomponować w czasie przygotowywania babki drożdżowej, w połączeniu z cukrem waniliowym i margaryną. Tak przyrządzoną masę wlewamy do innych składników na ciasto i dokładnie ugniatamy. Adwokat świetnie sprawdza się także podany w postaci sosu do lodów czy jako nadzienie do pączków.
Sherry – ten alkohol będzie wyśmienicie smakować w połączeniu z budyniem śmietankowym. Wystarczy dodać go po połączeniu proszku z gorącym mlekiem. Taki deser dekorujemy bitą śmietaną i owocami, i gotowe! W sherry warto też nasączyć biszkopty i podawać je z lodami czy musem owocowym.
Jakie inne pomysły na desery z alkoholem Wy byście polecili? Czekamy na Wasze opinie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze