Jak przygotować jabłkowo-cynamonowe chipsy?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuAby stworzyć tę chrupiącą przekąskę, nie potrzebujesz ani specjalistycznego sprzętu, ani wielu składników. Tymczasem efekt twoich kuchennych zmagań pozytywnie zaskoczy domowników. Jest to idealna propozycja dla osób, które mają bzika na punkcie zdrowego jedzenia, jednak od czasu do czasu marzą o słodkiej przyjemności. Czytaj dalej, a poznasz przepis na domowe jabłkowo-cynamonowe chipsy.
Składniki jabłkowo-cynamonowych chipsów
Do przygotowania tej przekąski potrzebujesz jedynie 4 jabłek, 2 cytryn (z których wyciśniesz sok) i cynamonu do posypania. Wszystkie te składniki z osobna i razem wzięte dostarczają organizmowi wielu drogocennych składników odżywczych. Jabłka, na przykład, zawierają witaminy C, PP, a także z grupy B. Co więcej, dostarczają one organizmowi błonnika, pektyn i kwasów organicznych. Zawierają magnez, żelazo, krzem i wapń. Owoc ten wspomaga również procesy trawienne.
Jeżeli chodzi o cynamon, szczególnie ceniony jest on w profilaktyce chorób serca i krążenia. Zawiera żelazo, magnez i mangan. Po cynamon sięgać powinny także osoby przeziębione – usuwa on gorączkę i działa rozgrzewająco. Na koniec warto wspomnieć również o cytrynie, która stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, witamin E i z grupy B, magnezu, żelaza, sodu i potasu. Owoc ten poprawia odporność organizmu i łagodzi infekcje. Ponadto, doskonale wpływa na naczynia krwionośne i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Przygotowanie jabłkowo-cynamonowych chipsów
Rozgrzej piekarnik do 90°C. Wyłóż dwie blachy do pieczenia pergaminem. Ostrożnie pokrój jabłka na plastry o grubości ok. 3 mm, pozostawiając gniazdo, jednak usuwając wszelkie pestki przy użyciu końcówki noża. Każdą część owocu namaczaj z obu stron w soku z cytryny, po czym przenoś na blachę do pieczenia. Co ma na celu ten zabieg? Otóż sok z cytryny wzbogaca smak jabłek i uniemożliwia owocowi całkowite utlenienie.
Posyp plasterki cynamonem. Piecz, dopóki z jabłek nie ucieknie cała wilgoć, po godzinie odwracając je na drugą stronę. Zauważ, że kuchnia napełnia się zapachem cynamonowego jabłecznika. Proces pieczenia może trwać nawet 3–4 godziny, w zależności od tego, jak grube są owocowe plastry.
Zdjęcie jabłek i cynamonu pochodzi z Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze