GotowaniePrzepisyPaluszki krabowe

Paluszki krabowe

Paluszki krabowe
Karolina
11.10.2011 23:20, aktualizacja: 12.10.2011 01:20

Owoce morza to produkty, jakie od niedawna goszczą na naszych stołach. Charakterystyczny jest fakt, że bardzo szybko zdobyły uznanie i błyskawicznie stały się powszechnie używanymi produktami do przyrządzania wielu potraw. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że z ich jedzeniem związana jest pewnego rodzaju moda dotycząca stylu życia i zdrowego żywienia. Mówiąc o owocach morza, często zalicza się do tego elitarnego grona również paluszki krabowe. Czy słusznie? Co kryje się pod tą wyjątkową nazwą? Czy jedząc je, spożywamy mięso kraba? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz, czytając poniższy artykuł.

Paluszki z kraba

W jaki sposób powstają zatem paluszki krabowe? Otóż, żeby trafiający do nas produkt wyglądał inaczej niż pasta otrzymana ze zmielonego mięsa ryb, trzeba dodać do niego substancje polepszające ich wygląd i smak. I tak, aby uzyskać odpowiednio zwartą konsystencję, dodaje się do nich białko jajka albo inną substancję zagęszczającą. Aby jedzone przez nas paluszki były odrobinę słodsze, wzbogaca się je w sorbitol i inne stabilizatory smaku oraz aromatu. Skąd w takim razie bierze się ich czerwona lub różowo-żółta barwa? Taki wygląd paluszków uzyskuje się poprzez dodatek substancji sztucznych albo pochodzenia naturalnego, a kształt formowany jest poprzez owinięcie mięsa specjalną przezroczystą folią. Mimo tego, że paluszki nie są z mięsa kraba, to warto je jeść, bowiem zawierają wiele substancji odżywczych i mniej cholesterolu, niż wspomniany owoc morza. Wobec tego nie zwlekaj i już teraz zobacz, jak przyrządzić paluszki krabowe.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także