Paluszki krabowe
KAROLINA • dawno temu
Owoce morza to produkty, jakie od niedawna goszczą na naszych stołach. Charakterystyczny jest fakt, że bardzo szybko zdobyły uznanie i błyskawicznie stały się powszechnie używanymi produktami do przyrządzania wielu potraw. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że z ich jedzeniem związana jest pewnego rodzaju moda dotycząca stylu życia i zdrowego żywienia. Mówiąc o owocach morza, często zalicza się do tego elitarnego grona również paluszki krabowe. Czy słusznie? Co kryje się pod tą wyjątkową nazwą? Czy jedząc je, spożywamy mięso kraba? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz, czytając poniższy artykuł.
Paluszki z kraba
Paluszki surimi można kupić zamrożone albo zamknięte w hermetycznych opakowaniach. Bardzo trudno jest je dostać świeże i nie wynika to bynajmniej z faktu, że od miejsca występowania krabów dzieli nas spora odległość. Jedząc paluszki z kraba, wydaje się nam, że rzeczywiście zostały przyrządzone z jego mięsa. Otóż paluszki krabowe tylko imitują kraba lub homara. Okazuje się bowiem, że w ich wnętrzu nie ma mięsa wskazanych owoców morza. Surimi to nic innego jak zmielone mięso ryb (zwłaszcza dorsza, morszczuka lub też mintaja), które wyglądem przypomina mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa. Produkt ten jest bardzo popularny w kuchni azjatyckiej, bowiem surimi oznacza w niej nic innego jak „mielone mięso”. Jeżeli nie jesteś przekonana, zobacz, co wchodzi w skład kupionych przez ciebie mrożonych paluszków krabowych. Dobrze będzie, jeżeli znajdzie się tam chociażby aromat z kraba.
W jaki sposób powstają zatem paluszki krabowe? Otóż, żeby trafiający do nas produkt wyglądał inaczej niż pasta otrzymana ze zmielonego mięsa ryb, trzeba dodać do niego substancje polepszające ich wygląd i smak. I tak, aby uzyskać odpowiednio zwartą konsystencję, dodaje się do nich białko jajka albo inną substancję zagęszczającą. Aby jedzone przez nas paluszki były odrobinę słodsze, wzbogaca się je w sorbitol i inne stabilizatory smaku oraz aromatu. Skąd w takim razie bierze się ich czerwona lub różowo-żółta barwa? Taki wygląd paluszków uzyskuje się poprzez dodatek substancji sztucznych albo pochodzenia naturalnego, a kształt formowany jest poprzez owinięcie mięsa specjalną przezroczystą folią. Mimo tego, że paluszki nie są z mięsa kraba, to warto je jeść, bowiem zawierają wiele substancji odżywczych i mniej cholesterolu, niż wspomniany owoc morza. Wobec tego nie zwlekaj i już teraz zobacz, jak przyrządzić paluszki krabowe.
Przepis na paluszki krabowe
Sałatka z paluszków krabowych jest chyba najpopularniejszym sposobem jedzenia tego produktu. Nie powinno nas to dziwić, ponieważ świetnie komponuje się z warzywami i owocami morza. Poza tym posiada lekko słonawy smak przypominający mięso kraba. Mało kto z nas wie o tym, że paluszki krabowe możemy jeść surowe, ponieważ i tak zanim trafiły na nasz talerz, były już poddane procesowi przetworzenia. Ten, kto nie lubi ich w takiej postaci, może pokusić się na ich upieczenie w cieście albo usmażenie w panierce. Idealnie nadają się także do jedzenia wraz z awokado, jajkami, ziołami, a także majonezem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze