Zapiekane jabłka
KAROLINA • dawno temuBycie na diecie wcale nie jest łatwe, zwłaszcza gdy na talerzu obok pojawiają się nasze ulubione potrawy, przy czym my musimy zadowolić się grillowaną piersią z kurczaka razem z surówką z papryki. Z jednej strony chcielibyśmy się złamać i sięgnąć choć po jedną frytkę albo kęs golonki w piwie, ale doskonale zdajemy sobie sprawę, że podjadanie podczas diety powoduje ostatecznie jej przerwanie. W utrzymaniu rygorystycznych postanowień może nam pomóc przygotowanie smacznych i stosunkowo niskokalorycznych potraw zastępujących nam obfite odpowiedniki. Najlepszym pomysłem na przygotowanie tego typu deserów jest oparcie przepisów na pełnych witamin oraz posiadających małą zawartość cukrów owocach. Kiedy zastanowimy się, jakiego typu mogą to być owoce, od razu na myśl powinny przyjść nam polskie jabłka. To właśnie one posiadają niewiele kalorii, a także dużą ilość witamin i składników mineralnych, przy czym trudno jest pominąć ich wyjątkowy smak. Jeżeli jesteś na diecie albo po prosu masz ochotę na lekki deser, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego nie tylko, jakie potrawy z jabłek możesz przygotować, lecz także poznasz przepis na pieczone jabłka.
Potrawy z jabłek
Dlaczego potrawy z jabłek stanowią dość liczną grupę przepisów w kuchni polskiej? Odpowiedzią na to pytanie może być wskazanie tylko niektórych spośród licznych zalet omawianych owoców. Otóż okazuje się bowiem, że jabłka nie tylko posiadają wyjątkowy smak, który może być różny w zależności od odmiany, na jaką się zdecydujemy, lecz także potrafią skutecznie zaspokoić nasz głód. Co więcej, zawierają one bardzo wartościowe składniki, jak chociażby błonnik, witaminę C czy pektynę. Dania z jabłkami możemy przygotowywać niemalże przez cały rok, ponieważ owoce te bardzo dobrze się przechowują. Oprócz tego świetnie smakują przed obróbką cieplną, jak i gotowane, suszone czy też smażone. Z tego też powodu kuchnia polska opracowała wiele przepisów na dania z jabłkami, do których zaliczyć można tak wykwintne potrawy jak kaczka pieczona w jabłkach, sałatka jarzynowa, szarlotka z lodami, ale też ryż pieczony z jabłkami bądź pieczone jabłka. Jabłka zapiekane w cieścieto bardzo ciekawy pomysł na zastąpienie dość tuczącej szarlotki równie smacznym deserem. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, a chcesz posiadać szczupłą sylwetkę, przeczytaj poniższy przepis na pieczone jabłka.
Przepis na pieczone jabłka
Do przygotowania pieczonych jabłek będziesz potrzebowała:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczek rodzynek,
- 10 dag miękkiego masła,
- soku z cytryny,
- ½ szklanki mąki,
- szczypty soli,
- 4 łyżek cukru pudru.
Sposób przyrządzenia:
Jabłka dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie, korzystając z małego nożyka, ścinamy czapeczkę jabłka, w której znajduje się ogonek i wyjmujemy gniazdo z nasionami. Polewamy jabłka sokiem z cytryny i do ich wnętrza wkładamy wcześniej namoczone w wodzie rodzynki. Jeżeli okaże się, że jest jeszcze trochę miejsca w środku jabłek, wkładamy do nich pokrojone części wycięte z innych jabłek niż te, które przygotowujemy do pieczenia. Farsz jabłkowy doprawiamy cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie mieszamy cukier puder, przesianą mąkę, miękkie masło oraz sól i zagniatamy kruche ciasto. Kiedy już uzyska ono odpowiednią konsystencję, wycinamy kształt, który zakryje nam górę owocu bądź też posypujemy owoc ciastem, tworząc tradycyjną kruszonkę. Całość wkładamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na około 15–20 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze