Makaron z jabłkami
KAROLINA • dawno temuLato w pełni, dlatego też powinniśmy całymi garściami czerpać z tej najpiękniejszej pory roku. Nie chodzi tu tylko o możliwość wygrzewania się na słońcu, choć jest to niewątpliwie bardzo przyjemne zajęcie. Latem możemy również zmienić nieco swoją dietę, bo z łatwością sięgniemy po świeże owoce czy warzywa. I tak jak zima w kuchni stoi głównie pod znakiem kiszonej kapusty, ogórków konserwowych albo zupy grochowej, tak lipiec i sierpień to czas potraw lekkich, smacznych i kolorowych. Jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców, jakie przynosi nam lato są jabłka. Często zapominamy o nich, zachwycając się smakiem egzotycznych ananasów, bananów bądź liczi. Jabłka jednak są niezwykle zdrowe, posiadają mało kalorii, a różnorodność ich gatunków potrafi sprostać wymaganiom osób o nawet najbardziej odmiennych upodobaniach kulinarnych. Świetnie smakują nie tylko prosto zerwane z drzewa, lecz również po różnego rodzaju obróbce termicznej. Nie czekaj zatem i zobacz, jakie potrawy z jabłkami możesz przygotować. Wśród wielu znakomitych propozycji znajdziesz również przepis na makaron z jabłkami.
Potrawy z jabłkami
Jak już wspomniano, jabłka kryją w sobie wiele witamin i minerałów niezbędnych do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Są zdrową i dietetyczną przekąską, ponieważ znajduje się w nich spora ilość błonnika i niewielka liczba kalorii. Co więcej, osoby niezbyt radzące sobie w kuchni na pewno ucieszą się z faktu, że istnieje wiele różnych potraw z jabłkami, które są banalne w przygotowaniu. Wcale nie musimy spędzać długich godzin na pieczeniu wymyślnej szarlotki. Wystarczy, że kupimy gotowe ciasto francuskie, włożymy do jego środka kawałki omawianych owoców i dodamy odrobinę cynamonu. Bardzo łatwo możemy również przygotować sorbet jabłkowy albo kompot. Takie letnie przekąski są znacznie zdrowsze od kupnych owoców albo nieraz bardzo kalorycznych lodów. Typowo letnim pomysłem na jabłka jest ich upieczenie na ognisku. Chrupiąca skórka i delikatny miąższ są prawdziwym smakołykiem. Jeżeli chcesz wykorzystać jabłka w przygotowaniu obiadu, możesz zrobić makaron zapiekany z jabłkami. Jest to danie proste, smaczne i nie wymaga wielkich nakładów finansowych. Makaron z jabłkiem to jedna z ulubionych potraw dzieci, choć cenią sobie ją również dorośli. Przekonaj się sama i już teraz zobacz, jak zrobić makaron z jabłkami zapiekany.
Przepis na makaron z jabłkami
Do zrealizowania przepisu na makaron z jabłkami będziesz potrzebowała następujących składników:
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Kolejnym krokiem jest obranie owoców i starcie ich na drobnych oczkach. Możemy także pokroić je na niewielkie kawałki. Blaszkę albo naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem i włożyć do niego makaron. Na wierzch układamy jabłka posypane cukrem i cynamonem dla smaku. Jeżeli chcesz, by makaron był bardziej treściwy, możesz dodać do niego jeszcze niewielkie kawałeczki masła. Tak przygotowaną potrawę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze