Potrawy ze szpinakiem
DAMIESA • dawno temuZnienawidzony przez dzieci szpinak to istne źródło witamin. Nie dziwi fakt, że w latach naszej młodości wiele z nas było zmuszanych do jego jedzenia przez nasze mamy pod pretekstem "to dla Twojego zdrowia”. Dziś już wiemy, że wiele było w tym z prawdy, bo potrawy przyrządzone na bazie szpinaku dostarczają do naszego organizmu potężną moc składników odżywczych i witamin.
Lasagne ze szpinakiem – szpinak wystarczy lekko obgotować na patelni, dodając poszatkowany czosnek i zeszkloną cebulkę. Jeśli chodzi o pozostałe składniki, możesz tu wykorzystać twarożek z cebulką, ser pleśniowy czy też starty ser parmezan lub mozzarella. Smak wzbogaci sos beszamelowy i gałka muszkatołowa.
Zapiekanka za szpinakiem – sposób przygotowania jest podobny do tego wykorzystanego w przypadku lasagne. Teraz zamiast makaronowych płatów użyjemy makaron, np. typu świderki lub rurki, bądź zamiast tego wykorzystamy pokrojone w cząstki ziemniaki wymieszane z gorącym mlekiem, by powstało miękkie puree. Doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Szpinak zasmażamy z cebulką. Powstałe mieszanki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym, wierzch posypujemy żółtym serem i całość zapiekamy w piekarniku. Zapiekanka będzie bardziej sycąca, jeśli dodamy do niej kawałki pieczonego kurczaka.
Warto wiedzieć, że szpinak jest cennym źródłem żelaza, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość. Posiada także sporo witaminy C, a więc uszczelnia naczynia krwionośne i korzystnie wpływa na układ krążenia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze