Dieta wegańska
KAROLINA • dawno temuDieta podobnie jak ubiór jest często ściśle związana z prowadzonym trybem i stylem życia. Jedni z nas ponad wszystko stawiają własną przyjemność, podczas gdy drudzy skrzętnie liczą kalorie i rzadko kiedy pozwalają sobie na kulinarne grzeszki. Jeszcze inni zachwycają się smakiem i aromatem mięsa, podczas gdy pozostali zupełnie wykluczyli je ze swojej diety. Zapoznaj się z poniższym artykułem a dowiesz się, co jedzą weganie, oraz w jaki sposób przygotowują swoje posiłki.
Co jedzą weganie?
Weganizm to styl życia często mylony z wegetarianizmem, który we współczesnej formie istnieje od lat 40. XX wieku. Głównym jego założeniem jest postępowanie, które ma zupełnie wykluczyć zabijanie zwierząt dla celów konsumpcyjnych. Dieta wegan tym różni się od pożywienia wegetarian, że druga grupa dopuszcza możliwość spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańska dieta wyklucza natomiast jedzenie jajek, mleka, podpuszczki, a także miodu oraz żelatyny. Jak zostało to już zaznaczone weganizm to nie tylko dieta, lecz zarazem styl życia. Wobec tego oprócz produktów pochodzenia zwierzęcego z diety należy także wykluczać je z codziennego życia. Weganie rezygnują ze skórzanych, jedwabnych i wełnianych ubrań. Nie czynią tego ze względów smakowych, a etycznych i obca jest im także idea przetrzymywania zwierząt w klatkach dla rozrywki ludzi, stąd potępiają zoo i cyrk.
Po wyliczeniu produktów wykluczonych z kuchni wegańskiej należy wymienić te, jakie pozostały na liście jedzonych przez nich potraw. Wskazać tu należy: warzywa, owoce, grzyby, zboża i wszelkie rośliny strączkowe. Współczesne badania naukowe stwierdzają, że dobrze skomponowane dania wegańskie mogą w zupełności zaspokajać zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Zanim jednak zdecydujesz się wykluczyć ze swojego menu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, zapoznaj się z przepisami na dania wegańskie.
Wegańskie potrawy
Z zasady dnia wegańskie nie różnią się tak bardzo od potraw przeciętnego człowieka. Jedyną znaczącą różnicą jest zamiana powszechnie stosowanych produktów pochodzenia zwierzęcego na ich roślinne substytuty. I tak możemy zjeść zupę mleczną, zamieniając mleko krowie na sojowe. Innym popularnym zamiennikiem jest jogurt sojowy świetnie imitujący smak śmietany w sosach i zupach. Ważne, aby niedobór białka, jakie w normalnej diecie dostarczane jest przede wszystkim przez mięso, zastępować dużą ilością soi, która również zawiera znaczną jego ilość. Dlatego też bardzo często na talerzach wegan goszczą kotlety sojowe, kotlety z marchwi, ryżu, a nawet płatków owsianych. W sklepach ze zdrową żywnością możemy nabyć parówki sojowe i tofu, nadające się do wykorzystania w niezliczonej ilości potraw. Podczas przyrządzania dobrze znanych dań weganie zastępują jajka mąką sojową, kukurydzianą, awokado lub ugotowanymi ziemniakami. Łatwo możesz także znaleźć zamienniki sera żółtego, bowiem zamiast niego możesz zjeść ser wegański, ser tofu bądź zmiksowane orzechy nerkowca.
Jeżeli zatem chcesz zmienić swój styl życia i oszczędzić cierpienia zwierząt, postaraj się zastąpić znane składniki swoich dań i rozsmakuj się w ich nowym wydaniu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze