Dieta kapuściana - efekty
DAMIESA • dawno temuDo tych już istniejących, co chwilę wymyśla się całkiem nowe diety, których niezawodność jednak trudno stwierdzić. Jedną z popularniejszych jest dieta kapuściana, która swego czasu zrobiła w Polsce furorę. Czy jednak jest bezpieczna dla naszego zdrowia i faktycznie pomaga schudnąć?
Główną jej zaletą jest fakt, iż zupa kapuściana jest pożywna. Posiada witaminę C i B oraz bogata jest w beta-karoten. Do tego likwiduje wzdęcia i skutecznie poprawia przemianę materii. Nie ma co do tego wątpliwości. Często jednak, bez odpowiedniej „stabilizacji”, po zakończeniu diety możemy liczyć na szybkie pojawienie się efektu jojo. Dzieje się tak dlatego, że organizm raz przestawiony na dany rodzaj pokarmu, broni się przed przyjmowaniem innego rodzaju posiłków, kumulując tłuszcz w komórkach. O ułożenie jadłospisu powinniśmy zatem poprosić dietetyka.
Tradycyjna zupa kapuściana powinna być gotowana w nieosolonej wodzie, do której wrzucamy poszatkowaną kapustę, paprykę i seler. Zamiast tłuszczy dodajemy do niej aromatyczne przyprawy, jak np. koperek czy natkę pietruszki. Taką zupę spożywamy 3 razy dziennie przez około tydzień, wzbogacając dzienne posiłki także o owoce i warzywa. Zakazane jest natomiast spożywanie pieczywa i innych produktów mącznych.
Dieta kapuściana to dieta szybka i skuteczna pod warunkiem, że zachowamy przy tym zdrowy rozsądek i nie pozwolimy sobie na powrót do złych nawyków żywieniowych po jej zakończeniu.
A jaki jest Wasz przepis na dietę?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze