Czy wiesz na czym polega dieta kapuściana?
DAMIESA • dawno temuWśród wielu zupełnie nowych rodzajów diet część z nich uznawana jest już za kultowe. Swoją sławę zdobyły głównie za sprawą „poczty pantoflowej”, ale także fenomen potwierdziły dużą skutecznością. Taka właśnie jest dieta kapuściana, zwana też „prezydencką” ze względu na fakt, iż ponoć to właśnie dzięki niej sporo kilogramów schudł Aleksander Kwaśniewski. Mimo że opiera się na bardzo rygorystycznych zasadach, to nadal jest jedną z chętniej stosowanych metod na odchudzanie.
Wpływ diety kapuścianej na zdrowie
Swoją popularność ten rodzaj diety zawdzięcza natychmiastowym efektom, a także temu, iż przygotowanie tygodniowego menu jest przysłowiową „bułką z masłem” i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W ciągu tego czasu można bowiem schudnąć nawet 5 kg! Monotonia posiłków sprawia jednak, że dieta nie może być stosowana długotrwale, bo nie zaopatruje organizmu w pełnię witamin. Bardzo ważne jest, iż podczas tego okresu całkowicie wykluczone jest spożywanie produktów mącznych oraz wszelkiego rodzaju tłuszczy. Zabronione jest także picie alkoholu oraz słodzonych napojów gazowanych, które powinny być zastąpione wodą lub ziołowymi herbatkami. Rodzi się jednak pytanie, czy takie szybkie rezultaty nie wiążą się z destruktywnym działaniem na nasz organizm. Kapusta ma sporo witaminy C, ale ograniczenie spożycia innych pokarmów może działać na organizm silnie wyniszczająco. Niedostarczenie mu odpowiednich składników odżywczych może prowadzić do niedoborów takich pierwiastków, jak: żelazo, wapń czy magnez. Z czasem może to skutkować poważnymi schorzeniami, takimi jak np. zaburzenia krążenia. Ponadto ta szybka i skuteczna dieta może po jej zakończeniu "rzutować" na szybkie pojawieniem się efektu jojo, bo organizm chcąc uzupełnić niedobory witamin, będzie domagał się dostarczenia większych ilości posiłków. Minusem jest także to, że ekspresowe odchudzanie wymaga od nas dużo więcej wyrzeczeń, niż w przypadku diety wolniejszej, ale za to długotrwałej.
Przepis na zupę kapuścianą
Główną zaletą tej diety jest to, że jadłospis w niej stosowany nie jest zbyt skomplikowany. Podstawowym składnikiem jest pożywna zupa z kapusty, która ma za zadanie poprawić przemianę materii, wspomóc perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie, pobudzić przewód pokarmowy do większej aktywności, a także pozostawić na długo uczucie sytości. Do jej przygotowania potrzebować będziemy: główkę kapusty, 5 pomidorów, 2 papryki, seler naciowy oraz 5 cebul. Z przypraw, które zastosujemy do wydobycia głębi smaku tej zupy, możemy wybrać np. czosnek czy bazylię, a także wkomponować w całość szczyptę pieprzu oraz koperku. Wszystkie składniki kroimy w małe cząstki i gotujemy w nieosolonej wodzie (przyprawę tą należy całkowicie wykluczyć z jadłospisu, bo zatrzymuje wodę w organizmie). Tak przyrządzoną potrawę można jeść do woli, zawsze wtedy, gdy poczujemy głód. To lekkostrawne danie można trzymać w lodówce i sięgać po nie nawet kilka razy dziennie. Kuracja odchudzająca przy wykorzystaniu opisanej zupy powinna trwać nie dłużej niż 7 dni.
Co sądzicie o takiej metodzie odchudzania?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze