Sałatka z fetą i sałatą
KAROLINA • dawno temuCzasami napada nas ochota na zjedzenie czegoś naprawdę dobrego. Oczywiście do głowy przychodzą nam bardzo różne pomysły, jak na przykład słodki batonik albo chipsy. Niestety wybieranie produktów będących bombami kalorycznymi, które posiadają znikome ilości witamin i minerałów niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu powoduje, że po niedługim czasie mamy kilka zbędnych kilogramów. Zamiast sięgać po niezdrowe przekąski, wystarczy przygotować wyśmienite sałatki, które na pewno zaspokoją nasz głód i chęć zjedzenia czegoś wyjątkowego. Co więcej, można je przygotować, wykorzystując rozmaite produkty tworzące nieraz bardzo odmienne kompozycje. Jednak zanim zaczniemy tworzyć własne pomysły w pełni zaspokajające nasze upodobania smakowe, dobrze jest poznać kilka prostych i sprawdzonych sposobów na sałatki bazujących na doskonale nam znanych produktach – sałacie i serze feta. Już teraz zapoznaj się z poniższym artykułem, by dowiedzieć się, jak łączyć te dwa składniki w idealną całość.
Ser feta
Ser feta jest jednym z produktów, które bardzo często wykorzystujemy w trakcie robienia sałatek. Jednakże posiada on znacznie więcej zastosowań. Istnieje wiele dań z fetą, które z sałatkami nie mają wiele wspólnego. Chodzi tu przede wszystkim o zapiekanki makaronowe, ryżowe, a nawet ziemniaczane. Ser feta często wykorzystywany jest również jako element farszu dodawanego do naleśników bądź pierogów. Stanowić może także element nadzienia pieczonych ziemniaków albo też dodatek do kanapek. Za pomocą sera feta z łatwością przygotujemy także pastę do krakersów czy koreczki, które świetnie sprawdzą się w trakcie przygotowywania przyjęcia. Czemu zawdzięczamy tak znakomity smak sałatek z fetą? Wszystko to dzieje się za sprawą pasteryzowanego mleka owczego bądź koziego. Wszystkie inne produkty wytworzone na bazie mleka krowiego nie mogą być w Unii Europejskiej określane tym mianem. Po dodaniu odrobiny tego produktu możemy być pewni, że dostarczymy organizmowi sporo wapnia, ale również tłuszczu zwierzęcego. Wystarczy dodać do niego warzywa, by cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Świetnie sprawdza się tutaj sałatka z sałatą, która kryje w sobie niemałą ilość witamin z bardzo niewielką ilością kalorii. Jak przygotować sałatkę z serem feta?
Przepisy na sałatki z fetą
Najpopularniejszym przepisem z omawianym gatunkiem sera w roli głównej jest sałatka grecka z sałatą lodową. Wystarczy, że pokroimy ser w kostkę, a sałatę na niewielkie paski, dodamy do nich świeżą paprykę, czerwoną cebulę oraz oliwki i pomidory. Całość natomiast doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, octem winnym, a także oliwą z oliwek.
W podobny sposób możemy przygotować sałatkę z sałaty lodowej, sera feta, pomidorów suszonych, a także pomidorów koktajlowych. Tutaj znakomicie sprawdza się dip przygotowany z zalewy z pomidorów, a także 1 łyżeczki musztardy oraz miodu.
Przepis na sałatkę z rukolii fetyjest równie prosty. Trzeba tylko połączyć rukolę z czarnymi oliwkami, łuskanymi orzechami włoskimi i sosem składającym się z oliwy z oliwek, a także octu winnego.
Ciekawą propozycją jest także sałatka przygotowana na bazie sałaty lodowej, ziaren słonecznika, sera feta, świeżej papryki i jogurtowego sosu czosnkowego. Pamiętajmy jednak, by sos dodać do warzyw tuż przed podaniem przekąski.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze