Spaghetti carbonara z porem i suszonymi pomidorami
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuProste w przygotowaniu i sycące spaghetti carbonara to idealna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Jeżeli uważasz, że makarony są zbyt ciężkie lub dbasz o linię, wypróbuj przepis na spaghetti z dodatkiem słodkiego pora, pietruszki oraz suszonych pomidorów. W ten sposób skutecznie zaspokoisz jesienny apetyt, a jednocześnie nadasz potrawie lekki, niemalże letni charakter.
Składniki spaghetti carbonara
Przepisowi temu daleko do klasycznej cabonary, jednak jest miłą odmianą dla osób, które mają dosyć klasycznych makaronów i pragną poeksperymentować w kuchni. Por zmieszany z tłuszczem nabiera smakowitego koloru i aromatu oraz nadaje doskonale znanej potrawie świeżego i oryginalnego charakteru. Dla urozmaicenia, danie wzbogacić możesz także jarmużem posiekanym w cienkie paski. Aby przyrządzić spaghetti w innowacyjnej postaci, przygotuj:
- ok. 350 g grubo pokrojonego boczku,
- 3 średnie pory, pokrojone w cienkie plastry,
- sól koszerną,
- 450 g spaghetti,
- 3 jaja,
- ½ szklanki rozdrobnionej pietruszki,
- ¾ szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w paski,
- świeżo starty parmezan do przybrania,
- świeżo zmielony czarny pieprz do przybrania.
Pyszne spaghetti carbonara z porem i suszonymi pomidorami to danie proste i szybkie w przygotowaniu. Jest idealną propozycją dla zapracowanych matek i żon, które muszą na poczekaniu przygotować smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny.
Przygotowanie spaghetti carbonara
Wsyp boczek na głęboką patelnię i podsmażaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, dopóki nie stanie się chrupki. Wyłóż talerz ręcznikami papierowymi i ułóż na nim boczek, pozostawiając na patelni smalec. Do tłuszczu dodaj szczyptę soli i pora, a następnie podgrzewaj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy por stanie się miękki i lekko zbrązowieje, usuń patelnię z ognia.
W międzyczasie napełnij duży garnek wodą, osól ją i doprowadź do wrzenia. Ugotuj spaghetti al dente. W trakcie gotowania makronu ubij jajka w dużej misce. Gdy tylko makaron się ugotuje dodaj go do jajek. Dosyp pora, pietruszkę, boczek i suszone pomidory i dokładnie wymieszaj składniki. Podziel spaghetti na 4–6 porcji i przyozdób każdy talerz parmezanem i pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze