Poznaj 4 przepisy na wigilijne potrawy w wersji fit, czyli zdrowe święta z Konradem Gacą
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOd miesięcy stosujesz dietę odchudzającą i ćwiczysz, a nie chciałabyś utracić efektów swoich zmagań przez świąteczne obżarstwo? A może nie chcesz męczyć się, odmawiając sobie ulubionych potraw wigilijnych? Konrad Gaca podpowiada jak uniknąć obu tych sytuacji dzięki smacznym daniom świątecznym w wersji fit. Zobacz, jak przyrządzić świąteczne pierogi z migdałami, cynamonem i dynią, gołąbki z kaszą i grzybami, sałatkę jarzynową oraz karpia z pistacjami i buraczkami.
Ten artykuł ma 4 strony:
Przepis na pierogi z migdałami, cynamonem i dynią
Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów świątecznych. Aby je przyrządzić, potrzebować będziesz:
- 700 g mąki orkiszowej jasnej;
- 450 ml gorącej wody;
- 2 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 jaj;
- ½ kg mrożonej dyni;
- 3 cm świeżego imbiru;
- 3 łyżeczek curry bez soli;
- 50 g płatków migdałowych;
- 1 łyżeczki cynamonu.
Dynię ugotuj al dente w niewielkiej ilości wody, a następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj curry, starty korzeń imbiru i płatki migdałów. Zmieszaj mąkę, wodę i 1 jajko i wyrabiaj przez ok. 15 minut. Następnie podziel ciasto na mniejsze partie i rozwałkuj. Przy pomocy szklanki wycinaj krążki, na których układaj farsz. Uformuj pierożki. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek do garnka z wodą i doprowadź do wrzenia. Na wodzie ułóż pierogi i gotuj przez ok. 15 minut, a następnie posyp cynamonem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze